Stor dos spänning i nya vargjaktsfilmen

Recension (JJ) Svensk Vargjakt Nr 2 bjuder på en spännande dokumentation av licensjakten på varg i vintras. Dessutom med ett material som i jaktsammanhang får räknas som relativt unikt.

Rasmus Boström lotsar oss genom den fartfyllda och spännande uppföljaren till Svensk Vargjakt Nr 1.

Efter trailern på Rasmus Boströms och Jonas Lännbjers nya jaktfilm blev jag naturligtvis sugen på mer, även om jag innerligt hoppades att filmen inte skulle skapa lika mycket epilepsisymtom som smakprovet.

Ett generellt problem i dag med jaktfilmer är att det ska klippas och musiksättas som om vi hade att göra med en musikvideo, helst med musik hämtad från en hjältefilm eller ett dansgolv på en technoklubb.

Jag kunde dock andas ut. I stället får jag en välklippt och fullspäckad jaktfilm, där Rasmus Boström leder tittaren genom vargjakten i Brattforsreviret, men också på ett spektakulärt eftersök i Lokareviret.

Filmskaparna visste inte efter första filmen om det skulle bli en uppföljare men de hade lust och då till att skapa en ren jaktfilm. Något vi också får i  Svensk Vargjakt Nr 2, dock utan att fingra på kunskapsförmedlingen. Det blir bra infotainment och vare sig headcams, dogcams eller skakiga bilscener förstör upplevelsen.

I en sekvens följer vi drevet både via en illusterad översikt och stövarens monterade videokamera.

Filmmakarna har dessutom lagt krut på att visualisera jakten genom rörliga illustrationer av jaktområden, drevets utveckling och passkedjor. Detta ger mig som tittare en större överblick över jakten och de olika klippen med videobloggkaraktär kontextualiseras.

Man kan som jaktjournalist lätt föreställa sig oddsen att lyckas fånga skottsekvenser, eller ens få bilder på levande vargar. Det är inte stor chans att vargen kommer just där du valt att stå. Här kommer dock Rasmus och Jonas erfarenhet in, både som jägare och som filmskapare. Det vet vart de ska vara eller vilka jägare de ska ta rygg på.

Detta gör att vi hela tiden befinner oss i händelsernas centrum och de närmare två timmarna går snabbt. Jaktsuget infann sig direkt och nu när filmen är slut känns det helt klart som en vettig idé att spendera en midvinterdag i -20 grader på en oplogad skogsväg i den Värmländska vildmarken kommande säsong. Känslan när ett par stövare kommer i fullt drev med en varg framför sig mot dig bör nog upplevas.

Utgivare: Bearplay AB
Beställningsställe: www.bearskin.se (www.bearskin.se/sv/artiklar/svensk-vargjakt-nr-2.html)
Pris: DVD 289:-
Streaming via www.bearplay.se där ett helårsabonnemang kostar 389:-

 

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Nu har vi viltköttskonsumenter ett eget namn!

Debatt (JJ) Han som satt framför mig och åt en tunn squashsoppa var vegetarian. När jag med en brödbit skrapade upp det sista av vildsvinsgrytan från min tallrik avslutade han vår diskussion med orden: ”Jag äter inte kött, men om jag HADE ätit kött, ja då hade det varit viltkött. Kan man förresten få köpa en bit? Till morsan.”, skriver jägaren Torkel Norling.

Få rovdjursstängsel klarar kraven

Värmland (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands län har gjort en uppföljning på alla installationer av rovdjursavvisande stängsel i länet. Utredaren slår fast att få uppsatta stängsel klarar de krav som ställs.

Stora konflikter inom viltvårdsområde

Gävleborg (JJ) Rättsenheten på Länsstyrelsen i Gävleborgs län har flera öppna ärenden om ett viltvårdsområde i länets östra del. Flera överklaganden av beslut är inlämnade och nyligen mottogs också en lång lista med klagomål på hur viltvårdsområdet hanterar jakten och medlemmarna.

Ny outdoormässa gjorde succé

Askersund (JJ) Förra helgen var det premiär för friluftsmässan Askersund Outdoor Festival och med 9 000 besökare räknar arrangörerna nykomlingen på mässkartan som en succé.

Dömd för att ha lockat in vilt

Hässleholm (JJ) En dansk man som bedrivit åteljakt på en knappt fem hektar stor mark döms nu av Hässleholms tingsrätt för att ha lockat vilt från annans mark.

Annonser