Stor dos spänning i nya vargjaktsfilmen

Recension (JJ) Svensk Vargjakt Nr 2 bjuder på en spännande dokumentation av licensjakten på varg i vintras. Dessutom med ett material som i jaktsammanhang får räknas som relativt unikt.

Rasmus Boström lotsar oss genom den fartfyllda och spännande uppföljaren till Svensk Vargjakt Nr 1.

Efter trailern på Rasmus Boströms och Jonas Lännbjers nya jaktfilm blev jag naturligtvis sugen på mer, även om jag innerligt hoppades att filmen inte skulle skapa lika mycket epilepsisymtom som smakprovet.

Ett generellt problem i dag med jaktfilmer är att det ska klippas och musiksättas som om vi hade att göra med en musikvideo, helst med musik hämtad från en hjältefilm eller ett dansgolv på en technoklubb.

Jag kunde dock andas ut. I stället får jag en välklippt och fullspäckad jaktfilm, där Rasmus Boström leder tittaren genom vargjakten i Brattforsreviret, men också på ett spektakulärt eftersök i Lokareviret.

Filmskaparna visste inte efter första filmen om det skulle bli en uppföljare men de hade lust och då till att skapa en ren jaktfilm. Något vi också får i  Svensk Vargjakt Nr 2, dock utan att fingra på kunskapsförmedlingen. Det blir bra infotainment och vare sig headcams, dogcams eller skakiga bilscener förstör upplevelsen.

I en sekvens följer vi drevet både via en illusterad översikt och stövarens monterade videokamera.

Filmmakarna har dessutom lagt krut på att visualisera jakten genom rörliga illustrationer av jaktområden, drevets utveckling och passkedjor. Detta ger mig som tittare en större överblick över jakten och de olika klippen med videobloggkaraktär kontextualiseras.

Man kan som jaktjournalist lätt föreställa sig oddsen att lyckas fånga skottsekvenser, eller ens få bilder på levande vargar. Det är inte stor chans att vargen kommer just där du valt att stå. Här kommer dock Rasmus och Jonas erfarenhet in, både som jägare och som filmskapare. Det vet vart de ska vara eller vilka jägare de ska ta rygg på.

Detta gör att vi hela tiden befinner oss i händelsernas centrum och de närmare två timmarna går snabbt. Jaktsuget infann sig direkt och nu när filmen är slut känns det helt klart som en vettig idé att spendera en midvinterdag i -20 grader på en oplogad skogsväg i den Värmländska vildmarken kommande säsong. Känslan när ett par stövare kommer i fullt drev med en varg framför sig mot dig bör nog upplevas.

Utgivare: Bearplay AB
Beställningsställe: www.bearskin.se (www.bearskin.se/sv/artiklar/svensk-vargjakt-nr-2.html)
Pris: DVD 289:-
Streaming via www.bearplay.se där ett helårsabonnemang kostar 389:-

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Björnjaktsprofilerna 2017 – Först ut Roger Bäck

Kungsbacka (JJ) Nu på måndag, den 21 augusti, startar årets licensjakt på björn. Inom de sex nordligaste länen är 216 björnar tilldelade. Intresset är också på topp bland jägarna och allt fler duktiga hundekipage har specialiserat sig.

Forskare ska DNA-analysera vita älgar

Värmland (JJ) Filmen på den vita älgen i Värmland har blivit en internetsuccé, men även forskare har fattat tycke för älgen. Nu ska en grupp från Sveriges Lantbruksuniversitet undersöka vad det är som gör att vissa älgar blir vita.

Hetsig debatt om avlivad attackbjörn

Italien (JJ) Det har uppstått hetsig debatt om avlivningen av en björnhona i Italien. Hon dödade en hundägare och nu protesterar värnarorganisationer mot att björnhonan sköts i lördags.

Fauve vann Basset-SM spår

Lunnahöja (JJ) I helgen avgjordes Basset-SM spår i Lunnahöja, Hässleholms kommun. Arrangör var Sydsvenska Bassetklubben. Segrande ur striden gick Bernt Söderman, Ås med sin Fauve de Bretagne Nimrods Valborg.

Winchester SX4

Funktion, handhavande och ergonomi har förbättrats och gör nya Winchester SX4 till en maskin på lerduvebanor och under jakt. Vapnet är efterföljaren till den framgångsrika halvautomaten Super X3 Black Shadow.

Ovisshetens tid är förbi!

De flesta jakthundar förses i dag med gps-pejlar. Många passkyttar står också med handenheter för att hänga med. Detta är inte bra för den spekulativa delen av jakten

Annonser