Stoppad lodjursjakt kan ge nytt beslut

Västerbotten (JJ) Sent i går meddelade Naturvårdsverket att de upphäver Västerbottens lodjursjaktsbeslut. Beslutet har sedan tidigare varit inhiberat efter en överklagan från Wolf Association Sweden.

Naturvårdsverket har nu överprövat det överklagade beslutet om licensjakt på elva lon i Västerbottens län i sak. Bedömningen är att länsstyrelsen inte visat att samtliga krav i jaktförordningen för licensjakt är uppfyllda.

Enligt Naturvårdsverket  har inte länsstyrelsen i sitt beslut närmare utvecklat syftet med licensjakten och visat hur licensjakten är ändamålsenlig i förhållande till syftet.

Länsstyrelsen har enligt Naturvårdsverket inte heller visat att upprätthållandet av gynnsam bevarandestatus inte försvåras genom det beslutade uttaget på elva lon lon med hänsyn till miniminivån för länet eller att kriteriet att det ska saknas en annan lämplig lösning är uppfyllt.

Redan i förra veckan när Norrbotten påbörjade licensjakten efter ett nytt beslut kontaktade Jaktjournalen länsstyrelsen i Västerbotten. De meddelade då att de avvaktade Naturvårdsverkets överprövning, och om beslutet upphävdes inte uteslöt möjligheten att skriva ett nytt beslut så att jakten kan påbörjas.

 

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser