Stoppad lodjursjakt kan ge nytt beslut

Västerbotten (JJ) Sent i går meddelade Naturvårdsverket att de upphäver Västerbottens lodjursjaktsbeslut. Beslutet har sedan tidigare varit inhiberat efter en överklagan från Wolf Association Sweden.

Naturvårdsverket har nu överprövat det överklagade beslutet om licensjakt på elva lon i Västerbottens län i sak. Bedömningen är att länsstyrelsen inte visat att samtliga krav i jaktförordningen för licensjakt är uppfyllda.

Enligt Naturvårdsverket  har inte länsstyrelsen i sitt beslut närmare utvecklat syftet med licensjakten och visat hur licensjakten är ändamålsenlig i förhållande till syftet.

Länsstyrelsen har enligt Naturvårdsverket inte heller visat att upprätthållandet av gynnsam bevarandestatus inte försvåras genom det beslutade uttaget på elva lon lon med hänsyn till miniminivån för länet eller att kriteriet att det ska saknas en annan lämplig lösning är uppfyllt.

Redan i förra veckan när Norrbotten påbörjade licensjakten efter ett nytt beslut kontaktade Jaktjournalen länsstyrelsen i Västerbotten. De meddelade då att de avvaktade Naturvårdsverkets överprövning, och om beslutet upphävdes inte uteslöt möjligheten att skriva ett nytt beslut så att jakten kan påbörjas.

 

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser