Stoppad lodjursjakt i Västernorrland

Stockholm (JJ) I helgen rapporterade Jaktjournalen om en lyckad lodjurjakt för Robert Salomonsson i Västernorrland. Några fler jakter lär det dock inte bli på ett tag. Naturvårdsverket har nämligen valt att stoppa skyddsjakten på de sju lodjuren i länet.

Lodjursjakten i Västernorrland stoppas. Två av sju katter fälldes.

Länsstyrelsen i Västernorrlands län beslutade den 30 oktober om skyddsjakt efter sju vuxna lodjur inom tre områden i Västernorrlands län. Skyddsjakten får bedrivas från och med den 14 november till och med den 13 december.

Beslutet överklagades av en förening och Naturvårdsverket har fått uppgiften att bedöma om länsstyrelsen har grund för sitt beslut om skyddsjakt eller om det finns skäl att upphäva beslutet.

Naturvårdsverket anser att en förebyggande skyddsjakt i vissa fall är motiverad för att förhindra allvarlig skada, men menar att det i sådana fall bör ställas höga krav på beslutsunderlaget.

I detta fall är länsstyrelsens underlag inte tillräckligt för att motivera en regionsinriktad skyddsjakt på lodjur sett utifrån kriteriet att förhindra allvarlig skada. Det saknas fortfarande ett tillräckligt tydligt underlag som visar hur stor del av samebyarnas förväntade förluster som kan hänföras till rovdjursangrepp i allmänhet, och till loangrepp i synnerhet. Naturvårdsverket upphäver därför Länsstyrelsens beslut.

Under skyddsjakten har hittills två lodjur fällts.

Läs om Robert Salomonssons lyckade lodjursjakt här>>

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser