Stoppad lodjursjakt i Västernorrland

Stockholm (JJ) I helgen rapporterade Jaktjournalen om en lyckad lodjurjakt för Robert Salomonsson i Västernorrland. Några fler jakter lär det dock inte bli på ett tag. Naturvårdsverket har nämligen valt att stoppa skyddsjakten på de sju lodjuren i länet.

Lodjursjakten i Västernorrland stoppas. Två av sju katter fälldes.

Länsstyrelsen i Västernorrlands län beslutade den 30 oktober om skyddsjakt efter sju vuxna lodjur inom tre områden i Västernorrlands län. Skyddsjakten får bedrivas från och med den 14 november till och med den 13 december.

Beslutet överklagades av en förening och Naturvårdsverket har fått uppgiften att bedöma om länsstyrelsen har grund för sitt beslut om skyddsjakt eller om det finns skäl att upphäva beslutet.

Naturvårdsverket anser att en förebyggande skyddsjakt i vissa fall är motiverad för att förhindra allvarlig skada, men menar att det i sådana fall bör ställas höga krav på beslutsunderlaget.

I detta fall är länsstyrelsens underlag inte tillräckligt för att motivera en regionsinriktad skyddsjakt på lodjur sett utifrån kriteriet att förhindra allvarlig skada. Det saknas fortfarande ett tillräckligt tydligt underlag som visar hur stor del av samebyarnas förväntade förluster som kan hänföras till rovdjursangrepp i allmänhet, och till loangrepp i synnerhet. Naturvårdsverket upphäver därför Länsstyrelsens beslut.

Under skyddsjakten har hittills två lodjur fällts.

Läs om Robert Salomonssons lyckade lodjursjakt här>>

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser