Stoppa smällandet kring nyår!

Stockholm (JJ) Nyårsfirandet är en mardröm för många hundar och deras ägare. Kvällen som ska vara en trevlig avslutning på året är för den som har en berörd hund en lång pina i väntan på att skjutandet ska sluta. Svenska Kennelklubben vill därför helt förbjuda försäljning av fyrverkerier till privatpersoner.

Nyårsfirandet kan bli en fasa för våra hundar med skrämmande fyrverkerier. Foto: SKK

Panik, matvägran och lugnande medel. Omkring en tredjedel av Sveriges cirka 880 000 hundar påverkas när fyrverkerierna skjuts iväg. Veckorna runt jul och nyår är värst men även dagarna kring påsk och Valborg orsakar smällandet från fyrverkerier stort lidande för våra hundar och deras ägare.

Varje år skräms hundar, så illa att de aldrig återhämtar sig. När skjutandet brakar loss grips de av panik och ångest. De skakar av rädsla, vägrar att äta och rasta sig. Det ligger och trycker i mörka hörn och värsta fall kan de fly i panik och skada både sig själva och andra. Djurens känsliga öron kan uppfatta smällarljudet som en intensiv smärta, som i sin tur är mycket skrämmande. Tiotusentals hundar medicineras med psykofarmaka varje gång smällandet brakar loss och försäljningen av läkemedel ökar.

Svenska Kennelklubben är inte ensam om att vilja begränsa användandet av fyrverkerier. Brandförsvaret, polisen, sjukvården och flera djurskyddsföreningar är också emot ett fritt hanterande av fyrverkeriprodukter. Det är förstås inte bara hundar som lider. Hästar, katter, kaniner och andra mindre djur i hemmet kan också fara mycket illa. Även många vilda djur påverkas av fyrverkerier varje år. Ett antal djur skräms på flykt och kommer kanske aldrig levande hem igen. Och människor drabbas; krigsskadade, äldre och personer som är särskilt känsliga. Fyrverkerier ligger dessutom varje år bakom ett antal bränder och olyckor där människor skadas allvarligt.

Våra grannländer Finland och Norge har en betydligt restriktivare lagstiftning vad gäller fyrverkerier. Raketer på pinne är helt förbjudna i Norge och i båda länderna är tiden för fyrverkerier begränsad till klockan 18–02 på nyårsafton om man inte har särskilt tillstånd. Resultatet i Norge efter införandet av förbudet blev 80 procent färre ögonskador och mycket färre bränder orsakade av fyrverkerier.

Några kommuner, som till exempel Växjö och Ånge, har i sina lokala ordningsföreskrifter kraftigt begränsat den fria användningen av fyrverkerier. Arvika kommun avstår från sitt traditionsenliga fyrverkeri och uppmanar till ett fyrverkerifritt år. Förhoppningsvis följer fler kommuner efter om nationella förbud dröjer.

Utnyttja din makt som konsument och gör ett aktivt val – handla inte i butiker som säljer fyrverkerier. Bland de butikskedjor som hittills meddelat att de inte säljer fyrverkerier finns bland andra Bauhaus, Clas Ohlson, City Gross, COOP, Dollarstore, ICA Maxi, Jula, Plantagen, Rusta, Willys med cirka 170 butiker liksom alla de Hemköpsbutiker som Axfood äger.

Bland de större kedjor, som trots ihärdiga påstötningar fortsätter sälja fyrverkerier, hittar vi bland annat Hornbach och ÖoB. Kedjor som säljer husdjursprodukter samtidigt som de vill skrämma livet av våra djur! Som konsument har du möjlighet att påverka genom att själv påtala dina åsikter och att bojkotta butikerna.

Kring våra flygplatser råder allmänt förbud för fyrverkerier och flera hotell erbjuder hundägare att fira en fyrverkerifri nyårsafton hos dem. Eftersom utbudet är begränsat och rummen snabbt blir uppbokade kommer SKK under året att efterlysa boenden som kan erbjuda ett smällarfritt boende och redovisa dessa i god tid före nästa nyår.

Manifestation i Helsingborg. Den 30:e december kl 11.00 kommer en manifestationen mot pyroteknik att genomföras i Helsingborg arrangerad av gruppen Förbjud fyrverkerier. Deltagarna ska då mötas upp på Sundstorget och sedan gå en förutbestämd rutt.

Innan dess kommer vi träffas den 28:e december kl 10.00 på Möllegränden 12 i Helsingborg då även media är välkomna.

Några tips till dig som har en rädd hund

Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.

Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.

Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.

Lämna inte hunden ensam.

Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.

Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.

Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara.

Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser