Stödutfodring hjälper rådjuren

SUNDSVALL(JJ). Tack vare stödutfodring till rådjuren under den förra bistra vintern klarade de sig relativt bra - men även i år lär många rådjur behöva stödutfodring.

– Traditionellt har rådjur stödutfodrats med hö som basföda. Hö är dock en ganska kraftig föda för rådjur och kräver att man påbörjar stödutfodringen tidigt på hösten så att rådjuren hinner vänja sig vid hödieten innan vintern. Om man däremot använder ensilage som är mildare för rådjursmagarna kan man påbörja utfodringen även efter vinterns inträde, säger Mikael ­Wallén, vid jägareförbundet Region Mitt Norrland, till tidningen Dagbladet.

Rådjuren äter gärna även av exempelvis frukt och rotsaker, om det är minusgrader så ska de delas i små bitar. 
För att inte de svagare djuren ska bli utan mat så bör man tänkta på att lägga ut mat på flera ställen – annars finns risken att de starkare djuren tar all mat.
Wallén betonar också att fodret inte ska läggas ut vid allmänna vägar då detta kan orsaka trafikolyckor.
Det här rapporterar Dagbladet.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser