Stödutfodring hjälper rådjuren

SUNDSVALL(JJ). Tack vare stödutfodring till rådjuren under den förra bistra vintern klarade de sig relativt bra - men även i år lär många rådjur behöva stödutfodring.

– Traditionellt har rådjur stödutfodrats med hö som basföda. Hö är dock en ganska kraftig föda för rådjur och kräver att man påbörjar stödutfodringen tidigt på hösten så att rådjuren hinner vänja sig vid hödieten innan vintern. Om man däremot använder ensilage som är mildare för rådjursmagarna kan man påbörja utfodringen även efter vinterns inträde, säger Mikael ­Wallén, vid jägareförbundet Region Mitt Norrland, till tidningen Dagbladet.

Rådjuren äter gärna även av exempelvis frukt och rotsaker, om det är minusgrader så ska de delas i små bitar. 
För att inte de svagare djuren ska bli utan mat så bör man tänkta på att lägga ut mat på flera ställen – annars finns risken att de starkare djuren tar all mat.
Wallén betonar också att fodret inte ska läggas ut vid allmänna vägar då detta kan orsaka trafikolyckor.
Det här rapporterar Dagbladet.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser