Staten förlorade: Samerna får ensamrätt till jakt och fiske!

Gällivare (JJ) Girjas sameby vann kampen om fjällen. De får ensamrätt till jakten och fisket på sitt område.

Girjas sameby vann målet om jakten och fisket i fjällen.

I domen står det att Girjas sameby i förhållande till staten ensam har rätt till småviltsjakt och fiske. Och att staten inte får upplåta jakt- och fiskerätt på området. Girjas sameby har rätt att utan statens samtyckte upplåta jakt på samebyns område.

Mycket tyder på att processen inte tar slut här. Både staten och samebyarna har aviserat att de tänker överklaga beroende på domslutet, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Svenska Jägareförbundet hade velat se att staten, och i praktiken länsstyrelserna, fått behållit sitt mandat.

– Girjas vinner detta mål kommer fler samebyar att följa efter. Vilka konsekvenser blir är svårt att säga, för det kan variera från område till område. Men jägare och kanske även fiskare anser att det är tryggare och säkrare om det är statens mark och staten som förvaltar den. Alla har möjlighet att påverka beslut som gäller statlig egendom. Är det däremot privat egendom är det markägaren som nästan ensam bestämmer. Det är lite en demokratifråga. Våra myndigheter har ju i uppdrag att serva befolkningen och se till allas bästa, sa jaktvårdskonsulent Hans Geibrink, tidigare i veckan till Västerbottens-Kuriren.

Uppdaterad 14:34

Jaktjournalen fick under eftermiddagen i dag tag på Hans Geibrink, fjälljaktsansvarig på Svenska Jägareförbundet. Han har inte tagit del av domen som är över 100 sidor lång, men har uppmärksammat Tingsrättens beslut i media.

– Jag är inte själv orolig men förstår om jägare i gemen som jagar i fjällen är oroliga. Eftersom domen inte vunnit laga kraft än betyder den inget. Överklagas domen kommer inga allvarliga konsekvenser ske i det korta perspektivet. Men om ingen överklagan sker vinner domen laga kraft om tre veckor och då är Grijas mark att betrakta som vilken privat mark som helst.

Hans Geibrinks personliga förhoppning är att jakten och fisket i fjällvärlden även i framtiden stannar kvar hos staten.

– Jag hoppas det och även om Girjas vinner mot staten betyder det ju inte med nödvändighet att alla andra samebyar kommer kräva samma sak. Varje sameby är unik med sin specialla situation, säger han.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser