Staten förlorade: Samerna får ensamrätt till jakt och fiske!

Gällivare (JJ) Girjas sameby vann kampen om fjällen. De får ensamrätt till jakten och fisket på sitt område.

Girjas sameby vann målet om jakten och fisket i fjällen.

I domen står det att Girjas sameby i förhållande till staten ensam har rätt till småviltsjakt och fiske. Och att staten inte får upplåta jakt- och fiskerätt på området. Girjas sameby har rätt att utan statens samtyckte upplåta jakt på samebyns område.

Mycket tyder på att processen inte tar slut här. Både staten och samebyarna har aviserat att de tänker överklaga beroende på domslutet, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Svenska Jägareförbundet hade velat se att staten, och i praktiken länsstyrelserna, fått behållit sitt mandat.

– Girjas vinner detta mål kommer fler samebyar att följa efter. Vilka konsekvenser blir är svårt att säga, för det kan variera från område till område. Men jägare och kanske även fiskare anser att det är tryggare och säkrare om det är statens mark och staten som förvaltar den. Alla har möjlighet att påverka beslut som gäller statlig egendom. Är det däremot privat egendom är det markägaren som nästan ensam bestämmer. Det är lite en demokratifråga. Våra myndigheter har ju i uppdrag att serva befolkningen och se till allas bästa, sa jaktvårdskonsulent Hans Geibrink, tidigare i veckan till Västerbottens-Kuriren.

Uppdaterad 14:34

Jaktjournalen fick under eftermiddagen i dag tag på Hans Geibrink, fjälljaktsansvarig på Svenska Jägareförbundet. Han har inte tagit del av domen som är över 100 sidor lång, men har uppmärksammat Tingsrättens beslut i media.

– Jag är inte själv orolig men förstår om jägare i gemen som jagar i fjällen är oroliga. Eftersom domen inte vunnit laga kraft än betyder den inget. Överklagas domen kommer inga allvarliga konsekvenser ske i det korta perspektivet. Men om ingen överklagan sker vinner domen laga kraft om tre veckor och då är Grijas mark att betrakta som vilken privat mark som helst.

Hans Geibrinks personliga förhoppning är att jakten och fisket i fjällvärlden även i framtiden stannar kvar hos staten.

– Jag hoppas det och även om Girjas vinner mot staten betyder det ju inte med nödvändighet att alla andra samebyar kommer kräva samma sak. Varje sameby är unik med sin specialla situation, säger han.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser