Startskott för jakt på rådjur och hjort

Västmanland(J) I dag startar jakten på rådjur och hjort. Det finns dock olika åsikter om hur stor stammen av kronhjort bör vara i Västmanland.

Kronhjortarna blir allt fler i Västmanland och skogen drabbas genom ökade skador, dessutom äter djuren både säd och potatis.

Det görs dock inte någon riktigt bra inventering av hur stor stammen är och därför är det svårt att veta hur många djur som behöver fällas. Det är jägare och markägare som tar gemensamt beslut om jakten.

– Där kan det bli problem att det finns motstridiga intressen i kronviltsfrågan, jägarna vill ha en stor stam att jaga men att det också blir skador på gröda och skog, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen, till SVT Tvärsnytt.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser