Startskott för jakt på rådjur och hjort

Västmanland(J) I dag startar jakten på rådjur och hjort. Det finns dock olika åsikter om hur stor stammen av kronhjort bör vara i Västmanland.

Kronhjortarna blir allt fler i Västmanland och skogen drabbas genom ökade skador, dessutom äter djuren både säd och potatis.

Det görs dock inte någon riktigt bra inventering av hur stor stammen är och därför är det svårt att veta hur många djur som behöver fällas. Det är jägare och markägare som tar gemensamt beslut om jakten.

– Där kan det bli problem att det finns motstridiga intressen i kronviltsfrågan, jägarna vill ha en stor stam att jaga men att det också blir skador på gröda och skog, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen, till SVT Tvärsnytt.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser