Ställ in älgjakten

I går startade älgjakten. För andra året i rad uppmanar Svenska Jägareförbundet att jägarna i Skåna ska ställa in älgjakten. Ändå fälldes det förra året 337 älgar i Skåne.

– Vår uppmaning till jägarna i Skåne är att inte jaga alls, säger Henrik Svensson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Kristianstad.

– Och allt fler älgskötselområden väljer att begränsa sig till kalvjakt. Men det var egentligen det enda glädjande från i fjor att över 50 procent var kalvar.

– Det absolut bästa hade varit att ställa in jakten helt. Förra året sköts 13 procent av antalet tilldelade älgar och under många år har den siffran legat på tio– tjugo procent. Så någon egentlig minskning märkte vi inte av.

På länsstyrelsens förvaltningsavdelning är Eva-Britt Nilsson jakthandläggare. Hon har redovisning av 337 skjutna älgar i Skåne under 2006.

– Inför årets jakt består Skåne som vanligt av 23 älgskötselområden, som själva planerar sin avskjutning. Till det ska läggas 126 a-licensområden med 213 älgar, 800 b-licensområden som får skjuta valfritt djur och 930 enkalvsområden som får skjuta kalv.

Totalt handlar det om tillstånd för ungefär 3000 älgar.

– Det är fler älgar än vad som finns, säger Henrik Svensson. Och tilldelningssystemet är helt fel när bara 13 procent skjuts. Det skulle varit 80-90 procent.

– Å andra sidan skulle det varit noll procent om jägarna hade följt vår uppmaning.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser