Ställ in älgjakten

I går startade älgjakten. För andra året i rad uppmanar Svenska Jägareförbundet att jägarna i Skåna ska ställa in älgjakten. Ändå fälldes det förra året 337 älgar i Skåne.

– Vår uppmaning till jägarna i Skåne är att inte jaga alls, säger Henrik Svensson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Kristianstad.

– Och allt fler älgskötselområden väljer att begränsa sig till kalvjakt. Men det var egentligen det enda glädjande från i fjor att över 50 procent var kalvar.

– Det absolut bästa hade varit att ställa in jakten helt. Förra året sköts 13 procent av antalet tilldelade älgar och under många år har den siffran legat på tio– tjugo procent. Så någon egentlig minskning märkte vi inte av.

På länsstyrelsens förvaltningsavdelning är Eva-Britt Nilsson jakthandläggare. Hon har redovisning av 337 skjutna älgar i Skåne under 2006.

– Inför årets jakt består Skåne som vanligt av 23 älgskötselområden, som själva planerar sin avskjutning. Till det ska läggas 126 a-licensområden med 213 älgar, 800 b-licensområden som får skjuta valfritt djur och 930 enkalvsområden som får skjuta kalv.

Totalt handlar det om tillstånd för ungefär 3000 älgar.

– Det är fler älgar än vad som finns, säger Henrik Svensson. Och tilldelningssystemet är helt fel när bara 13 procent skjuts. Det skulle varit 80-90 procent.

– Å andra sidan skulle det varit noll procent om jägarna hade följt vår uppmaning.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser