Stålhagel är färskvara!

Var noga med att stålhagelammunition förvaras torrt. Annars riskerar du att få en obehaglig överraskning på skjutbanan eller vid jakt. Kommer det in fukt i en stålhagelpatron kan det sluta med att du har en hoprostad järnklump som uppför sig som en massiv kula...

Sedan det blivit allt vanligare att använda stålhagelpatroner har rykten uppstått om patroner med rostiga hagel. Som bekant är stål, eller rättare sagt mjukt järn relativt utsatt för att rosta. Obehandlat järn som utsätts för fukt bildar rost. Nackdelen med rostiga hagel är att dessa kan bilda större eller mindre klumpar vilket naturligtvis inte befrämjar en bra träffbild med jämn täckning. Allra värst blir det om alla haglen har rostat ihop till en enda rostig järnklump. Denna massiva kula av hoprostat järn ska fram genom loppet och låter sig inte lätt pressas ihop i en eventuell trångborrning.
 

Mr Järnklump
Ur säkerhetssynpunkt är det ändå värre att denna järnklump har åtskilligt större räckvidd än en normal hagelsvärm.
Naturligtvis är moderna patroner med plasthylsor ganska täta, men alla är inte helt förseglade mot fuktighet. Värst att skapa rost är självklart saltvatten, något som de flesta sjöfågeljägare har märkt. Nu ska problemet med stålhagel och rost inte överdrivas, men det kan och har skett.
Kanske bör man skjuta upp stålhagelpatroner undan för undan och inte lagra dem för länge. Eller öppna en och annan patron efter jakten för att se om det finns rost på haglen.
Jag öppnade några godtyckligt valda stålhagelpatroner och hällde på lite vatten över haglen. Efter en vecka var haglen fulla av rost. Självklart är detta inget man gör med jakt- eller lerduvepatroner, men fuktighet och stålhagel i förening bildar rost ganska fort.

Mr Varningstalb.jpg

Jag vill ändå tro att normala stålhagelpatroner är täta nog för att rost inte ska bildas vid normal användning och lagring. Likafullt känns det tveksamt att skjuta upp stålhagelpatroner som varit utsatta för mycket fukt, och särskilt om det varit saltvatten. Lagra alltid stålhagelpatroner torrt och i jämn temperatur. Precis som man alltid bör lagra all ammunition.
Text och foto: Jörund Lien
Jaktjournalen oktober 2005

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser