SSR Vill ha mer pengar till björnprojekt

GÄLLIVARE(JJ). Det behövs mer pengar för forskningen kring renar som dödas av björn - detta har Svenska samernas riksförbund, SSR, informerat jordbruksdepartementet om i en skrivelse.

I det projekt som pågår har man försökt se hur björnarna rör sig, samt hur renarna rör sig i förhållande till dem. Därför har flera björnar försetts med GPS-sändare och flera renar har fått halsband med radiosändare, detta har gjorts för att man ska kunna få ökad kunskap om björnpredation på ren.

Men arbetet att märka björnarna i Udtja sameby och Gällivare skogssameby har blivit svårare än man tänkt på grund av de förhållanden som rått under våren.
Därför vill SSR att regeringen skjuter till mer pengar till projektet så att tillförlitligheten i projektet ska kunna säkerställas – bland annat genom att studien ska göras under en längre period. 

Det extra anslaget är tänkt att gå till fler nya halsband med radiosändare till renarna. 
Dessutom vill SSR bedriva parallela studier till den ovan nämnda. 
Det här rapporterar Norrbottens-Kuriren.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser