SSR Vill ha mer pengar till björnprojekt

GÄLLIVARE(JJ). Det behövs mer pengar för forskningen kring renar som dödas av björn - detta har Svenska samernas riksförbund, SSR, informerat jordbruksdepartementet om i en skrivelse.

I det projekt som pågår har man försökt se hur björnarna rör sig, samt hur renarna rör sig i förhållande till dem. Därför har flera björnar försetts med GPS-sändare och flera renar har fått halsband med radiosändare, detta har gjorts för att man ska kunna få ökad kunskap om björnpredation på ren.

Men arbetet att märka björnarna i Udtja sameby och Gällivare skogssameby har blivit svårare än man tänkt på grund av de förhållanden som rått under våren.
Därför vill SSR att regeringen skjuter till mer pengar till projektet så att tillförlitligheten i projektet ska kunna säkerställas – bland annat genom att studien ska göras under en längre period. 

Det extra anslaget är tänkt att gå till fler nya halsband med radiosändare till renarna. 
Dessutom vill SSR bedriva parallela studier till den ovan nämnda. 
Det här rapporterar Norrbottens-Kuriren.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser