Soptunnemarodör på 203 kilo fälld

Stjärnsund (JJ) Det var en dålig idé att rota bland soptunnorna i Stjärnsund, Dalarna. I går kunde Hasse Nornholm fälla marodören, en björnhanne på 203 kilo, på gångstånd för halvstövaren Gunvald.

Hasse Nornholm och halvstövaren Gunvald har medvind på björnjakten i år. Foto: Privat

Årets björnjakt har gått bra för Hasse Nornholm, Torsåker och den nioåriga halvstövaren Gunvald (jämthund-finnstövarkorsning). Först hade de bra jakt i Lumsheden och i helgen hade de återigen utdelning. Denna jakt i Stjärnsund.

– En björn hade gått genom byn under natten mellan fredag och lördag och vält soptunnor. Jag bandade med Gunvald och släppte honom vid sista soptunnan.

Därifrån gick hunden själv på slag och lyckades resa björnen efter en timme.

– Det blev fast stånd i upptaget och jag lyckades smyga in. Jag fick ett läge där jag kunde se björnen men eftersom jag inte såg hunden ville jag inte skjuta.

Hasse kunde konstatera att det var en stor björn. Efter en stund kom den rakt mot honom i långsamt gångstånd.

– Björnen gick på mina spår och höll huvudet högt och vädrade. Den föll ihop på plats.

Björnen visade sig vara en björnhanne på 203 kilo. Nu återstår bara en björn i Dalarnas delområde 4.

– Jag hoppas vi får något uppslag framöver. Det finns en del havrefält här precis som i Lumsheden, säger han.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser