Soptunnemarodör på 203 kilo fälld

Stjärnsund (JJ) Det var en dålig idé att rota bland soptunnorna i Stjärnsund, Dalarna. I går kunde Hasse Nornholm fälla marodören, en björnhanne på 203 kilo, på gångstånd för halvstövaren Gunvald.

Hasse Nornholm och halvstövaren Gunvald har medvind på björnjakten i år. Foto: Privat

Årets björnjakt har gått bra för Hasse Nornholm, Torsåker och den nioåriga halvstövaren Gunvald (jämthund-finnstövarkorsning). Först hade de bra jakt i Lumsheden och i helgen hade de återigen utdelning. Denna jakt i Stjärnsund.

– En björn hade gått genom byn under natten mellan fredag och lördag och vält soptunnor. Jag bandade med Gunvald och släppte honom vid sista soptunnan.

Därifrån gick hunden själv på slag och lyckades resa björnen efter en timme.

– Det blev fast stånd i upptaget och jag lyckades smyga in. Jag fick ett läge där jag kunde se björnen men eftersom jag inte såg hunden ville jag inte skjuta.

Hasse kunde konstatera att det var en stor björn. Efter en stund kom den rakt mot honom i långsamt gångstånd.

– Björnen gick på mina spår och höll huvudet högt och vädrade. Den föll ihop på plats.

Björnen visade sig vara en björnhanne på 203 kilo. Nu återstår bara en björn i Dalarnas delområde 4.

– Jag hoppas vi får något uppslag framöver. Det finns en del havrefält här precis som i Lumsheden, säger han.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser