Soptunnemarodör på 203 kilo fälld

Stjärnsund (JJ) Det var en dålig idé att rota bland soptunnorna i Stjärnsund, Dalarna. I går kunde Hasse Nornholm fälla marodören, en björnhanne på 203 kilo, på gångstånd för halvstövaren Gunvald.

Hasse Nornholm och halvstövaren Gunvald har medvind på björnjakten i år. Foto: Privat

Årets björnjakt har gått bra för Hasse Nornholm, Torsåker och den nioåriga halvstövaren Gunvald (jämthund-finnstövarkorsning). Först hade de bra jakt i Lumsheden och i helgen hade de återigen utdelning. Denna jakt i Stjärnsund.

– En björn hade gått genom byn under natten mellan fredag och lördag och vält soptunnor. Jag bandade med Gunvald och släppte honom vid sista soptunnan.

Därifrån gick hunden själv på slag och lyckades resa björnen efter en timme.

– Det blev fast stånd i upptaget och jag lyckades smyga in. Jag fick ett läge där jag kunde se björnen men eftersom jag inte såg hunden ville jag inte skjuta.

Hasse kunde konstatera att det var en stor björn. Efter en stund kom den rakt mot honom i långsamt gångstånd.

– Björnen gick på mina spår och höll huvudet högt och vädrade. Den föll ihop på plats.

Björnen visade sig vara en björnhanne på 203 kilo. Nu återstår bara en björn i Dalarnas delområde 4.

– Jag hoppas vi får något uppslag framöver. Det finns en del havrefält här precis som i Lumsheden, säger han.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser