Snön kan ha bäddat för fästinginvasion

LUND(JJ). Den snörika vintern kan ha bäddat för en fästinginvasion. – Det kan verka märkligt men snön isolerar fästingen under vintern så de kommer vara fler i år än vanligt, säger Pernilla Falk, som föder upp hundar och dessutom är apotekare i Lund, till Skånskan.se.

Fästingarna vaknar till liv när temperaturen börjar gå upp över fyra grader. Och hunden är det djur som är ett av de mest utsatta. Fästingarna sprids av både rådjur och fåglar. 

Hunden kan främst drabbas av fästingfeber. På Apoteket finns det motmedel att köpa.
Det är viktigt att ta bort fästingen så snabbt det går, detta beror på att den ofta sprutar in viruset i hunden när den släpper taget. 
Dessutom bör man tänka på att använda en fästingplockare. 

Man kan märka att hunden är smittad om den exempelvis haltar på ett konstigt sätt eller om hunden visar tecken på allmän trötthet. 
Det här rapporterar Skånskan.se.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser