Snön kan ha bäddat för fästinginvasion

LUND(JJ). Den snörika vintern kan ha bäddat för en fästinginvasion. – Det kan verka märkligt men snön isolerar fästingen under vintern så de kommer vara fler i år än vanligt, säger Pernilla Falk, som föder upp hundar och dessutom är apotekare i Lund, till Skånskan.se.

Fästingarna vaknar till liv när temperaturen börjar gå upp över fyra grader. Och hunden är det djur som är ett av de mest utsatta. Fästingarna sprids av både rådjur och fåglar. 

Hunden kan främst drabbas av fästingfeber. På Apoteket finns det motmedel att köpa.
Det är viktigt att ta bort fästingen så snabbt det går, detta beror på att den ofta sprutar in viruset i hunden när den släpper taget. 
Dessutom bör man tänka på att använda en fästingplockare. 

Man kan märka att hunden är smittad om den exempelvis haltar på ett konstigt sätt eller om hunden visar tecken på allmän trötthet. 
Det här rapporterar Skånskan.se.

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser