Snö och mildväder försvårar vargjakten

VÄRMLAND(JJ). Förra året hade samtliga tilldelade vargar fällts första dagen. I år går jakten trögare, förklaringen är framförallt snö och mildväder.

– Att det fortfarande inte är klart är ju lite förvånande, förra året sköt vi nio vargar första jaktdagen och i år har vi bara skjutit fyra efter två dagar. Det har ju att göra med att vi fick ett snöfall på lördag morgon som täckte alla spår och man hittade helt enkelt inte. Igår fick vi också in ett mildväder som också gjorde det svårt att hitta spår, därför drar det ut på tiden i år och det väcker ju frågan hur vi ska kunna förvalta en vargstam om vi får mildvintrar. Vi är helt beroende av snö för att kunna skjuta de här djuren, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Värmland och Örebro, till Sveriges Radio P4 Värmland.
 
Glöersen menar att jakttiden måste förlängas om det blir barmarksvintrar framöver, han menar att jakten kanske måste starta redan när älgjakten drar igång.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser