Snö och mildväder försvårar vargjakten

VÄRMLAND(JJ). Förra året hade samtliga tilldelade vargar fällts första dagen. I år går jakten trögare, förklaringen är framförallt snö och mildväder.

– Att det fortfarande inte är klart är ju lite förvånande, förra året sköt vi nio vargar första jaktdagen och i år har vi bara skjutit fyra efter två dagar. Det har ju att göra med att vi fick ett snöfall på lördag morgon som täckte alla spår och man hittade helt enkelt inte. Igår fick vi också in ett mildväder som också gjorde det svårt att hitta spår, därför drar det ut på tiden i år och det väcker ju frågan hur vi ska kunna förvalta en vargstam om vi får mildvintrar. Vi är helt beroende av snö för att kunna skjuta de här djuren, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Värmland och Örebro, till Sveriges Radio P4 Värmland.
 
Glöersen menar att jakttiden måste förlängas om det blir barmarksvintrar framöver, han menar att jakten kanske måste starta redan när älgjakten drar igång.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser