Snart klart med jaktprov på björn!

Johan Öhman, ordförande i Plotthundsklubben berättar för jaktjournalen att man presenterat ett förslag till jaktprovsregler för björnhundar för Svenska kennelklubben. Förslaget mottogs så bra att det till hösten kommer att göras försök med reglerna och förhoppningsvis kan skarpa prov hållas redan hösten 2016.

Johan Öhman, ordförande i Svenska Plotthundklubben hoppas att skarpa björnhundsprov ska vara möjliga att arrangera redan hösten 2016.

Klubbens förslag till jaktprovsregler är mycket moderna och kommer att utnyttja den modernaste tekniken. Meningen är att varje hund som går prov ska vara utrustad med en GPS och en kamera.
Eftersom det inte finns lika gott om björn som älg, hare, räv och rådjur samt att björnhundar ofta tar upp på mycket långa avstånd från hundföraren och jägaren krävs ett nytänkande för att få till stånd rättvisa jaktprov.

Regler
Hundägare anmäler hunden för jaktprov på björn minst 2 veckor innan tänkt provdatum och betalar anmälningsavgiften. Provledaren skickar därefter ett provprotokoll till hundägaren med provnummer ifyllt. Den dagen när ett bra provtillfälle dyker upp, t e x björn observeras av grannjaktlaget, skickar hundägaren ett sms till provledaren att man vill starta sin hund på björnprov samt plats. Hunden utrustas med GPS-pejl och hundkamera, hunden skall filmas med den kameran innan den släpps i spåret.

Om en till hund ansluter räknas inte den tiden den andra hunden deltar i jakten. Efter avslutad jakt fyller hundägaren samt två vittnen från jakten i provprotokollet och skriver under det. Filmen, nerladdad GPS-fil från hundens halsband samt protokollet skickas sedan till provledaren. Finns det även en film från en kamera från jägarens synvinkel som bidrar till att skildra hundens prestation kan den även tas med i bedömningen. Materialet utvärderas av provgruppen (tre erfarna björnjägare från plotthundsklubben) och jaktprovet prissätts efter bedömning.

Läs mer om reglerna på plotthundklubbens hemsida: wwwplotthund.com

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser