Snabba harar i Norrbottens kustland

Jaktjournalen möter upp Johan Nordström, Luleå och hans vänner i Brändö hamn. Vi ska få följa med på två dagars harjakt på de viltrika öarna utanför Luleå. Med på turen finns också två riktigt vassa finnstövare. Det är med andra ord upplagt för succé!

Första jaktdagen bjuder på en fantastisk soluppgång.

Johan Nordström väntar på oss i den lilla motorbåten. Med honom finns också jaktkompisarna, David Tegnelöv, Otto Lundgren och Erik Åström. De två taggade finnstövarna Solstrimmans Skerfe och Pell-Antforsens Spana står ivrigt och väntar på avfärd. På väg ut i skärgården berättar Johan att vi ska jaga på en ö som heter Yttersholmen, en ö som brukar hysa mycket hare.
– Yttersholmen är en förhållandevis liten ö, men svårjagad då det är väldigt mycket tät ungskog. Men några generalpass finns det allt, säger Johan finurligt då han parerar vågorna med båten.

Härligt upptag

När vi närmar oss bryggan på Yttersholmen så står Ottos stövare Skerfe redo i fören, och behöver inte något kommando att äntra ön på jakt efter jössen.
Jaktsällskapet hinner knappt stiga ur båten innan första upptaget kommer. Det är ett klassiskt ”skrik-upptag” som kan få vilket stövarhjärta som helst att hoppa ur bröstet.
– Så här års när hararna är vita trycker de väldigt hårt. Stövaren måste, mer eller mindre, trampa på haren för att den ska springa upp, berättar Otto.
Snabbt ställer kompisarna ut sig på strategiska pass.

Hare i pass

Jaktjournalen tar rygg på Johan som ställer sig på pass nere vid strandkanten.
– Haren kommer här förr eller senare. Jag vet inte hur många harar jag har skjutit längs den här stranden, viskar Johan.
Efter cirka 45 minuters drev kommer haren så skuttandes längs strandkanten. Den är näst intill kritvit och Johan gör sig beredd.
Haren sätter sig och tittar på oss. Skerfes gälla drevskall hörs komma närmare. Plötsligt anar haren vår närvaro och sätter av i full fart längs stranden. Johan svingar lätt och när skottet går gör haren en kullerbytta och blir liggande i strandkanten.
– Jag sa ju att haren skulle komma här! säger en glad Johan och skrattar högt.

Johan Nordström är spänd inför jakten.

Johan Nordström är spänd inför jakten.

Ett kompletterande kompisgäng

Kompisgänget på Brändön är ivriga jägare, och för att effektivisera jakten så mycket som möjligt har kompisarna skaffat sig olika hundraser för olika ändamål. Det återfinns bland annat jämthund, schillerstövare – specialiserade på räv, finnstövare – specialiserade på hare och en gordonsetter för fågel. Alla specialister för att få ut så mycket effektiv jakt som möjligt ur varje hund.
– Nog händer det att vi lånar varandras hundar för att jaga, säger David Tegnelöv på bred norrbottniska och fortsätter:
– Det är riktigt bra, är jag sugen på att jaga fågel så lånar jag Johans setter, och är någon sugen på att jaga älg lånar de min jämthund.

Härliga drev

Kompisarna samlas runt Johan och den skjutna haren för att steka fläsk och ge Johan de obligatoriska gliringarna, som bara ett kompisgäng kan ge. Men Skerfe finns inte bland oss. Han går på slag och efter ett tag så hörs ännu ett vrål – haren är på benen och kompisarna får ställa ut sig igen.
Den här gången är det David Tegnelöv som har ställt sig rätt på en ???hälla???ska det vara häll??? mitt på ön.
Drevet närmar sig och haren kommer skuttandes fram till David. Han gör inget misstag och fäller haren på 25 meter med ett välriktat hagelskott. Otto Lundgren är först på plats hos David och gratulerar honom.
– Jag trodde helt säkert att haren skulle komma till mig, men den vek av precis före stranden, säger Otto.

Haren anar vår närvaro och sätter av i full fart.

Haren anar vår närvaro och sätter av i full fart.

Omladdning

Kompisgänget samlas upp hos David och den obligatoriska brasan tänds, med kaffe och det gudabenådade fläsket som tillbehör.
– Jag tror vi avslutar för i dag. Vi åker till min stuga och inkvarterar oss. Det är ju trots allt en jaktdag i morgon också, säger Johan.
Havet ligger spegelblankt och solen är på väg ner, grabbarna avslutar dagen på bästa sätt, med ett par öl, en bastu och en fantastiskt god hargryta.

Bra början

Andra dagen bjuder på en molnig skärgård. Vi ska börja jaga på en ö som heter Nagelskär och som enligt utsago av Ottos pappa Christer även den ska hysa riktigt bra med hare. I dag är det Eriks tur att släppa sin finnstövartik Spana.
– Det ska bli intressant att se hur hon klarar av att driva här ute på öarna, det är faktiskt första gången som hon är här och jag vet av erfarenhet att hundar brukar ha svårt att driva efter stränderna, säger Erik.
Spana är snabbt i land och börjar jobba med ett slag i strandkanten. Grabbarna går upp på en hälla i mitten av ön, för att ha god hörbarhet.
Det dröjer en stund innan Spana skriker i och jakten är igång. Det ska visa sig vara en hare som buktar snävt på ön och inte vill ta stränderna. Efter nästan två timmars drev ställer Erik ut sig en granskog som haren har passerat i flera gånger.
Det dröjer bara några minuter innan en stor vit hare kommer springandes i den mörka skogen. Erik skjuter framifrån och haren slår runt. Snabbt är Spana framme och tar sig ett välförtjänt bett och några fina ord växlas mellan husse och hund. Spana är emellertid inte så värst intresserad utan går ut på nytt slag och reser en annan hare.

Otto Lundgrens stövare Skerfe kom hack i häl på haren.

Otto Lundgrens stövare Skerfe kom hack i häl på haren.

Gott om hare

Det ska visa sig att Johan också har ställt sig rätt i dag. Drevet buktar runt ön i över en timme innan två snabba skott smäller hos Johan.
– Det gick bra här! ropar Johan.
– Jag förstår faktiskt inte riktigt, överallt pratar de om att harpesten har drabbat Norrbotten. Men här på öarna är det ovanlig mycket hare och likaså på fastlandet där vi jagar älg, berättar han.

Fin avslutning

När dagen börjar lida mot sitt slut så har kompisarna skjutit fyra harar – en hare var. Det molniga vädret har försvunnit och solens strålar blir de sista som tittar fram för dagen.
– Det räcker att skjuta en var. Det ska finnas kvar hare till nästa gång också, säger en nöjd Johan och kompisarna instämmer.
Att kompisgänget kommer att jaga mer ihop behöver man inte fundera över.
– Kanske vi ska jaga räv i morgon? säger David och hela kompisgänget lyser upp, fulla av jaktiver.

Text och Foto: Joakim Martinsson

 

Oskar Nordström, David Tegnelöv, Johan Nordström och Erik Åström lägger upp hararna med respekt.

Oskar Nordström, David Tegnelöv, Johan Nordström och Erik Åström lägger upp hararna med respekt.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser