Snabb björnjakt i Västerbotten

Umeå (JJ) Den 28 augusti avslutades licensjakten efter björn i Västerbottens län efter bara åtta dagar. Då hade samtliga 20 björnar fällts, skriver länsstyrelsen i Västerbotten i ett pressmeddelande.

Årets tilldelning på 20 björnar var fem fler än förra året. Precis som 2015 utgjorde hela Västerbottens län ett enda jaktområde. Tidigare år har länet delats upp i två områden, ovan respektive nedan odlingsgränsen.

– Det har inte funnits samma behov av en områdesindelning. Licensjakt ovan odlingsgränsen ska främst gynna rennäringen, men där hade det redan fällts ganska många björnar under vårens skyddsjakter, både ifjol och i år, säger Lars Dahlberg, viltförvaltare på Länsstyrelsen.

Under årets licensjakt fälldes sju björnar ovan odlingsgränsen, sex i Dorotea kommun och en i Vilhelmina kommun. Övriga 13 björnar fälldes nedan odlingsgränsen. Det är en relativt jämn könsfördelning bland de fällda björnarna med 11 hanar och 9 honor.

Snabb jakt
Licensjakten var avslutad och samtliga björnar fällda efter bara åtta dagar. Det är en dag snabbare än under fjolårets jakt och nytt rekord i Västerbotten.

– Att jakten har gått så fort ska inte ses som ett tecken på att det finns väldigt många björnar i länet. Snarare visar det hur välorganiserad björnjakten nuförtiden är och hur duktiga jägare och björnhundar vi har, säger Lars Dahlberg.

Flest björnar fällda i Åsele och i Dorotea
Det är den södra länsdelen som har den högsta tätheten av björn. Det är också här som de flesta björnarna fälldes under årets jakt: sex i Dorotea kommun och sex i Åsele kommun.

En björn fälld på åtel
Åtling tilläts även i år och totalt anmäldes 17 åtlar till Länsstyrelsen inför björnjakten. En av de 20 fällda björnarna fälldes vid en åtel i Skellefteå kommun.

– Det är bra att man återigen har lyckats fälla en björn vid en av länets åtlar. Det visar att åtlarna i sin nuvarande form fungerar, även om man inte får släppa hundar på björnspår där, säger Michael Schneider, rovdjuransvarig på Länsstyrelsen.

350 björnar är målet
Länets Viltförvaltningsdelegation har beslutat att det ska finnas cirka 350 björnar i Västerbotten. Enligt senaste spillningsinventeringen fanns ungefär 360 björnar i länet hösten 2014. Årets licensjakt tillsammans med vårens skyddsjakter och fjolårets avskjutning kommer att leda till att björnstammen minskar något och att den närmar sig målet 350 björnar.

Fällda björnar i Västerbotten

Fällda björnar i Västerbotten

 

Kommun        Antal fällda björnar

Åsele                             6

Dorotea                         6

Lycksele                        5

Vilhelmina                    1

Storuman                      1

Skellefteå                     1

 

AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser