Snabb björnjakt för Niklas och Jim

Orsa (JJ) När hundarna hittat björnen tog det inte mer än fem minuter innan den var skjuten. Niklas Friberg, Orsa och Jim Olsson, Mora, gjorde en snabb affär i går eftermiddag.

– Jag fick ett telefonsamtal av en kompis som haft uppe björn med sin jämthund. Men han kom inte till avslut så jag tog med mig Jim Olsson och hans plott Nate och min Trassel, berättar Niklas Friberg, som även sköt en björn på premiärdagen.

Jämthunden hade haft tag i björnen i marker norr om Orsa i trakterna av Brynberget. När Niklas och Jim släppte sina hundar hittade de snabbt ett spår, men tyvärr visade det sig att de tagit an en mård som gått in i ett stenröse.

– Vi kopplade hundarna och ringade stort för att hitta björnspåret och det gjorde vi också. Då släppte vi hundarna och upptaget kom bara 300-400 meter bort. Det gick undan någon kilometer rakt mot postarna, men vände och kom upp rakt emot oss.

– Det var egentligen ganska odramatiskt, vi sköt björnen när den dök upp och allt gick bra, berättar Niklas.

Björnen var en hona på cirka 140 kg.

Jim Olsson och Niklas Friberg, sköt igår en björnhona norr om Orsa. Plottarna Nate och Trassel gjorde grovjobbet.
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser