SMS-tjänst ska ge säkrare lodjursjakt!

Jägareförbundet Värmland har i samarbete med länsstyrelsen i Värmland utvecklat ett meddelande system, en SMS-tjänst, för att underlätta för jaktledarna vid t ex. rovdjursjakt. Det webbaserade SMS-systemet - RovSMS - kommer att vara igång redan vid årets lodjursjakt.

Målsättningen är att alla jaktledare i Värmland kan anmäla sig till systemet redan under februari månad. Tjänsten är frivillig och ett komplement till gällande regelverk.

Jägareförbundet Värmland anser att det ligger i vårt eget intresse att jakten sköts klanderfritt och att ett avlysningssystem utvecklas och provas nu när tekniken medger det. I samband med årets vargjakt provades ett första enklare manuellt försök med SMS meddelanden. Det fungerade väl, ingen varg sköts utöver de nio tilldelade, och konceptet uppskattades av dem som deltog.

Initiativtagare och projektledare för det nya systemet RovSMS är Lennart Johannesson, ordförande Jägareförbundet Värmland.

– Rapporteringen om avskjutningsläget bör ske när det händer. Förutsättningarna för sms, t ex. vid dålig täckning, är bättre än för vanliga samtal. Jaktledaren slipper oron för att inte veta aktuellt läge i slutskedet av jakten, säger Lennart Johannesson.

SMS-tjänsten blir ett komplement till ordinarie regelverk.Vår förhoppning är att informationen om systemet hinner sprida sig till alla jaktledare inför lodjursjakten. Systemet förutsätter att den som är jaktledare vid jakt på stora rovdjur anmäler sig till tjänsten.

Registreringen ska förnyas varje år för att SMS bara ska gå ut till aktuella mottagare. Vid registreringen kan jaktledaren ange vilka arter han tänker jaga. Den som endast har tänkt jaga lodjur, behöver endast anmäla sig för att motta SMS för lodjursjakten och behöver således inte att få SMS vid t ex. björnjakten.

Vi uppmanar av kostnadsskäl att enbart jaktledare anmäla sig till tjänsten.

– Jag tycker att Jägareförbundet har tagit ett bra initiativ och jag kommer att tillsammans med en av mina medarbetare att ansvara för den kontinuerliga rapporteringen av avskjutningsläget och den slutliga avlysningen av jakten, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Anmälan till SMS-tjänsten kan göras på;Länsstyrelsens hemsida http://www.lansstyrelsen.se/varmland och Jägareförbundet Värmland hemsida, http://www.jagareforbundet.se/varmland/
eller direkt på www.rovsms.se

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser