SMS-tjänst ska ge säkrare lodjursjakt!

Jägareförbundet Värmland har i samarbete med länsstyrelsen i Värmland utvecklat ett meddelande system, en SMS-tjänst, för att underlätta för jaktledarna vid t ex. rovdjursjakt. Det webbaserade SMS-systemet - RovSMS - kommer att vara igång redan vid årets lodjursjakt.

Målsättningen är att alla jaktledare i Värmland kan anmäla sig till systemet redan under februari månad. Tjänsten är frivillig och ett komplement till gällande regelverk.

Jägareförbundet Värmland anser att det ligger i vårt eget intresse att jakten sköts klanderfritt och att ett avlysningssystem utvecklas och provas nu när tekniken medger det. I samband med årets vargjakt provades ett första enklare manuellt försök med SMS meddelanden. Det fungerade väl, ingen varg sköts utöver de nio tilldelade, och konceptet uppskattades av dem som deltog.

Initiativtagare och projektledare för det nya systemet RovSMS är Lennart Johannesson, ordförande Jägareförbundet Värmland.

– Rapporteringen om avskjutningsläget bör ske när det händer. Förutsättningarna för sms, t ex. vid dålig täckning, är bättre än för vanliga samtal. Jaktledaren slipper oron för att inte veta aktuellt läge i slutskedet av jakten, säger Lennart Johannesson.

SMS-tjänsten blir ett komplement till ordinarie regelverk.Vår förhoppning är att informationen om systemet hinner sprida sig till alla jaktledare inför lodjursjakten. Systemet förutsätter att den som är jaktledare vid jakt på stora rovdjur anmäler sig till tjänsten.

Registreringen ska förnyas varje år för att SMS bara ska gå ut till aktuella mottagare. Vid registreringen kan jaktledaren ange vilka arter han tänker jaga. Den som endast har tänkt jaga lodjur, behöver endast anmäla sig för att motta SMS för lodjursjakten och behöver således inte att få SMS vid t ex. björnjakten.

Vi uppmanar av kostnadsskäl att enbart jaktledare anmäla sig till tjänsten.

– Jag tycker att Jägareförbundet har tagit ett bra initiativ och jag kommer att tillsammans med en av mina medarbetare att ansvara för den kontinuerliga rapporteringen av avskjutningsläget och den slutliga avlysningen av jakten, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Anmälan till SMS-tjänsten kan göras på;Länsstyrelsens hemsida http://www.lansstyrelsen.se/varmland och Jägareförbundet Värmland hemsida, http://www.jagareforbundet.se/varmland/
eller direkt på www.rovsms.se

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser