Småviltsjägare som inte rapporterar jaktresultat stängs av

NORRBOTTEN(JJ). Nu ska slarvande småviltsjägare stoppas. Om inte länsstyrelsen får in uppgifter om resultatet från småviltsjakten av en jägare så kommer den personen att förhindras att lösa ett nytt jaktkort till nästa säsong.

För länsstyrelsen är det ett problem med uteblivna jaktrapporter. Och det är många som slarvar med rapporteringen.
– Det är faktiskt en så stor del av de anmälda jaktkortsinnehavarna som 18 procent innevarande jaktsäsong. Där vet vi inte om de varit ute och jagat och om man har fått något eller inte, säger Torsten Nilsson, jaktansvarig på länsstyrelsen, till SR P4 Norrbotten.

Senast inom 14 dagar efter avslutad jakt måste en jägare rapportera resultatet av jakten. De jägare som inte rapporterar in resultatet av småviltsjakten blir spärrade
 
Det var år 1993 som reglerna infördes för jaktrapportering. Men länsstyrelsen har bara kunnat följa upp rapporteringen under de senaste tre åren, det är bara då man har haft full kontroll.
 
Länsstyrelsen har inte bestämt hur länge som en avstängning ska gälla. 
– Vi har inte tagit ställning till hur lång tid de ska vara lysta i bann, men att de definitivt kommer att vara lysta i bann inför den kommande jaktsäsongen, det är det ingen tvekan om, säger Nilsson.

Det är de utomnordiska jägarna som brustit mest när det gäller rapporteringen, det är 44 procent i den gruppen som inte har jaktrapporterat. 
– De bästa rapportörerna är våra länsbor. Det är bara sex procent av deras rapporterade dagar som inte har resulterat i en viltrapport. Ortsborna är något sämre, nio procent, säger Torsten Nilsson.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser