Småviltsjägare som inte rapporterar jaktresultat stängs av

NORRBOTTEN(JJ). Nu ska slarvande småviltsjägare stoppas. Om inte länsstyrelsen får in uppgifter om resultatet från småviltsjakten av en jägare så kommer den personen att förhindras att lösa ett nytt jaktkort till nästa säsong.

För länsstyrelsen är det ett problem med uteblivna jaktrapporter. Och det är många som slarvar med rapporteringen.
– Det är faktiskt en så stor del av de anmälda jaktkortsinnehavarna som 18 procent innevarande jaktsäsong. Där vet vi inte om de varit ute och jagat och om man har fått något eller inte, säger Torsten Nilsson, jaktansvarig på länsstyrelsen, till SR P4 Norrbotten.

Senast inom 14 dagar efter avslutad jakt måste en jägare rapportera resultatet av jakten. De jägare som inte rapporterar in resultatet av småviltsjakten blir spärrade
 
Det var år 1993 som reglerna infördes för jaktrapportering. Men länsstyrelsen har bara kunnat följa upp rapporteringen under de senaste tre åren, det är bara då man har haft full kontroll.
 
Länsstyrelsen har inte bestämt hur länge som en avstängning ska gälla. 
– Vi har inte tagit ställning till hur lång tid de ska vara lysta i bann, men att de definitivt kommer att vara lysta i bann inför den kommande jaktsäsongen, det är det ingen tvekan om, säger Nilsson.

Det är de utomnordiska jägarna som brustit mest när det gäller rapporteringen, det är 44 procent i den gruppen som inte har jaktrapporterat. 
– De bästa rapportörerna är våra länsbor. Det är bara sex procent av deras rapporterade dagar som inte har resulterat i en viltrapport. Ortsborna är något sämre, nio procent, säger Torsten Nilsson.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser