Smålandsstövarföreningen ratar Stövarklubben

Nu står det klart att Svenska Smålandsstövareföreningen valt att inge gå med i Svenska Stövarklubben. Ett beslut som togs i samband med föreningens 40-årsjubileum.

Frågan avgjordes efter omröstning och därefter stod det klart att man inte väljer att ansluta sig till Svenska Stövarklubben. Styrelseledamoten Mats Nilsson lämnade sina uppdrag i styrelsen i protest till stämmobeslutet.

Ett annat diskussionsämne på stämman var det misslyckade programmet med rasinkorsning, ett arbete som de flesta ville avsluta.

40-årsjubileumet avslutades med en hundutställning med 36 smålandsstövare, arrangerad av Smålands Stövarklubb.

7 kommentarer

 • Klokt beslut
  Det var utan tvekan det klokaste beslut föreningen kunde fatta.
  Att kliva på ett sjunkande skepp är ingen bra idé, då är det bättre att rusta sitt eget skepp inför framtiden.
  Smålandsstövaren har utan tvekan potential att utvecklas till en god har- och rävdrivare med ett modernt och positivt avelsarbete.
  Svenska Stövarklubben har ju misslyckats på det gruvligaste med sitt uppdrag.
  Jag får härmed önska Smålandsstövarföreningen lycka till i framtiden.

 • Konstigt.
  Hej var då väldigt underligt agerat av smålandsstövar föreningen att först välja att inte ingå i svenska stövarklubben för att sen ha dom som att hålla i utställningen??? håller med mats nilson flera som han skulle det finnas…..MVH kjell

 • Svar till Kjell
  Nu blandar nog Kjell ihop äpplen och päron.
  Man låter inte Svenska Stövarklubben hålla i utställningar.
  Det är ett val Svenska Stövarklubben själva gör.
  Man tvingas att välja Svenska Stövarklubben om man vill ha cert.
  Jag tror att minst två av tre cert måste vara tagna på utställningar av rasföreningen. Det tredje certet kan man ta av SKK arrangerad utställning.
  Släpper man detta krav behövar man inte besöka utställning arrangerad av Svenska Stövarklubben.
  Så var det med detta!
  Mats avgång visar ju hur stort intresset var för rasen kontra föreningslivet.

 • Rätt beslut
  Smålandsstövaren kan med tveksamhet kallas jakthund så beslutet var rätt. Konstigt att Stövaklubben tidigare tillåtit Smålandsstövare i föreningen. Hade säkert med ekonomin att göra.

 • till betraktare
  skulle tro att det finns vilja och få smålandsstövaren att bli en god hare och räv drivare. synd bara att det inte finns någon som helst möjlighet att få en stötande hund att hålla i vilten någon längre stund. det skulle nog vara att korsa in lite stövare i småläningen.

 • Återblick
  Läser notisen och tillhörande kommentarer.
  Trots att jag lämnat Svenska Stövarklubben och därmed den byråkratiska delen av stövarjakten måste jag lämna nedanstående synpunkter.
  Först ett stort grattis till Wilma och dess ägare för segern vid Stövar-SM 2008. En god representant för stövarna med elitettor båda dagarna. Så långt är allt frid och fröjd.
  Men som har- och rävjägare är jag samtidigt orolig för stövarens framtid som effektiv jakthund och därmed stövarjaktens framtid. En oro som jag förhoppningsvis delar med beslutande personer i stövarleden.
  Ett SM, läs Svenskt Mästerskap, ska samla eliten av Sveriges stövare. Detta måste väl vara målsättningen?
  Argumentet för ett SM från styrelsen i Svenska Stövarklubben, som äger tävlingen, är att skapa pr för stövarjakt och samtidigt få en positiv mediabevakning.
  Det som gör mig bekymrad är när jag läst resultatlistorna efter uttagningar inför och SM:et. Sveriges förhoppningsvis bästa hundar gör upp om en plats i SM. Tio av dessa får en biljett till Svenska Mästerskapet. Här har vi eliten av våra stövare som ska skapa mall för den framtida stövaren och samtidigt göra pr för stövarjakten.
  Är dagens stövare inte bättre är frågan man refexmässigt ställer sig?
  Ett förstapris i öppen- och elitklass är vad som krävs för ett championat och därmed en måttstock för en fullgod stövarprestation. Lyckas de tävlande komma i nivå med denna prestation?
  Här några slumpmässigt valda exempel ur resultatlistorna från förra säsongen.
  Vid Hallands läns Stövarklubbs DM-uttagning fanns åtta hundar på startlistan,ett tredjepris resten nollor.
  Smålands Stövarklubbs DM-uttagning 1, 18 hundar till start med ett förstapris i resultatlistan.
  Östergötlands DM-uttagning 1, åtta hundar till start,ett förstapris.
  Går man igenom övriga klubbar så hittar man med något undantag samma mediokra resultat.
  Denna läsning borde vara en väckarklocka för de som äger SM-tävlingarna och är satta att jobba med avelsfrågor. Frågorna man bör ställa sig, är det fel på uttagningsformen till SM eller är våra stövare inte bättre.
  Kanske borde de beslutande också fråga sig om tävlingar i jakt är en bra form för att skapa intresse för stövarjakt när resultaten vänds till något negativt.
  Att inte ställa frågorna i styrelserummet är att betrakta som tjänstefel.
  Att dessutom inte jobba intensivt med avelsfrågorna är oförsvarbart, se styrelseprotokollen, ytterst få avelsfrågor.
  De förtroendevalda bör jobba med klubbens huvuduppgifter, realisera, informera, aktivera och entusiasmera. Dessa ord borde stå i eldskrift.
  Om man ägnade en bråkdel av det utrymme som vargen får i medlemsbladet Stövaren åt ”aktuella” avelsfrågor kanske vi kunde få bättre hundar och ännu kunnigare medlemmar.
  Om man som ung väljer stövare beror nog mer på att man har haft spännande jaktdagar med en duktig stövare i skogen än grillpinnar, knivar och medlemsblad i större format. Så var det i vart fall för mig.
  Tack Kass för otroliga hardrev i min ungdom. Jag tror inte du var jaktprovsmediterad men en jävel på att jaga var du.
  Hur gick det då på förra årets SM:et. Två av Sveriges tio bästa hundar lyckades driva till en elitetta. Lika många, alltså två lyckades inte resa vilt under två dagar.
  I år ska Smålands Stövarklubb stå som värd till detta spektakel.

 • Vad göra
  Jag håller helt med Anders angående stövaren men det vore intressant om han ville komma med några ideer inför framtiden.

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser