SM i viltspår för tax i Laxå

LAXÅ (JJ) Kommande helg kommer landets bästa taxar för att göra upp i Tax-SM i viltspår i Laxå.

Nära 40 ekipage kommer att komma till start då tävlingen inleds på söndagen, enligt Tommy Eklund, ordförande i Örebro läns taxklubb.

– På lördagen träffas vi alla för lite genomgång av regler, lottning och en middag. Det är först på söndag tävlingen kör igång.

Tävlingen avgörs i marker öster och väster om väg 205. Spåren ska vara upp emot 800 meter långa och fått vilat i ett halvt till ett dygn innan tävlingen startar.

Innan spårslutet läggs ett passivt moment till där hunden ska kunna stannas och vara tyst i två minuter. En fördel vid praktisk jakt om omplacering av passkyttar är nödvändigt.

Hundarna kommer att granskas hårt av domare på plats.

– Vi har lånat in sex domare utifrån så att varje domare får max två hundar att ta hand om. Totalt kommer det finnas 20 domare på plats, berättar Tommy Eklund.

Jaktjournalen bevakar tävlingarna och återkommer med en rapport nästa vecka.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser