SM i viltspår för tax i Laxå

LAXÅ (JJ) Kommande helg kommer landets bästa taxar för att göra upp i Tax-SM i viltspår i Laxå.

Nära 40 ekipage kommer att komma till start då tävlingen inleds på söndagen, enligt Tommy Eklund, ordförande i Örebro läns taxklubb.

– På lördagen träffas vi alla för lite genomgång av regler, lottning och en middag. Det är först på söndag tävlingen kör igång.

Tävlingen avgörs i marker öster och väster om väg 205. Spåren ska vara upp emot 800 meter långa och fått vilat i ett halvt till ett dygn innan tävlingen startar.

Innan spårslutet läggs ett passivt moment till där hunden ska kunna stannas och vara tyst i två minuter. En fördel vid praktisk jakt om omplacering av passkyttar är nödvändigt.

Hundarna kommer att granskas hårt av domare på plats.

– Vi har lånat in sex domare utifrån så att varje domare får max två hundar att ta hand om. Totalt kommer det finnas 20 domare på plats, berättar Tommy Eklund.

Jaktjournalen bevakar tävlingarna och återkommer med en rapport nästa vecka.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser