Slutförhör i Lillhärdalsfallet

Lillhärdal (JJ) Idag måndag hålls det sista slutförhöret i det mycket uppmärksammade så kallade Lillhärdalsfallet, där fem härjedalingar sedan maj 2012 är misstänkta för förberedelse till grovt jaktbrott på varg.

– Det som händer efter slutförhören är att polisens utredare sätter ihop ett förundersökningsprotokoll, berättar miljöåklagare Åse Schoultz.

– De fem männen och deras försvarare kommer att få ta del av förundersökningsprotokollet liksom även jag gör. De kommer sedan att få ett skäligt rådrum, där det handlar om att läsa in protokollet och sedan ta ställning till hur de ska agera.

– I princip har de hur länge som helst på sig, men jag bedömer att de misstänkta och advokaterna behöver åtminstone tre-fyra veckor på sig.

– Min ambition är, fortsätter Schoultz, att jag ska kunna ta beslut i åtalsfrågan så snabbt som möjligt. Det har visat sig vara ett mycket kontroversiellt ärende som jag vill bli av med så snabbt det bara går.

– Nu är det så att jag har många andra mål att jobba med, bland annat i Närke och Värmland och Lillhärdalsfallet har tagit orimligt lång tid och jag har varit utsatt för många påhopp för mitt agerande.
Mycket av detta har jag inte velat läsa, men jag måste ju svara på medias frågor när de hör av sig. Den sista tiden har det dock varit ganska lugnt från allmänheten när det gäller Lillhärdalsfallet.

I samband med att Åse Schoultz deltog i en vargmärkning i Tandsjöreviret ådrog hon sig för stark kritik inte minst från jägarhåll.

– Men för mig var det en mycket givande dag, där det handlade om samverkansfrågor och en dag som jag kan komma att ha nytta av i mitt dagliga arbete, säger hon.

När miljöåklagare Åse Schoultz deltog i en samverkansdag med märkning av de här vargarna i Tandsjöreviret fick hon stark kritik inte minst från jägarhåll. Foto: Privat

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Annonser