Slutförhör i Lillhärdalsfallet

Lillhärdal (JJ) Idag måndag hålls det sista slutförhöret i det mycket uppmärksammade så kallade Lillhärdalsfallet, där fem härjedalingar sedan maj 2012 är misstänkta för förberedelse till grovt jaktbrott på varg.

– Det som händer efter slutförhören är att polisens utredare sätter ihop ett förundersökningsprotokoll, berättar miljöåklagare Åse Schoultz.

– De fem männen och deras försvarare kommer att få ta del av förundersökningsprotokollet liksom även jag gör. De kommer sedan att få ett skäligt rådrum, där det handlar om att läsa in protokollet och sedan ta ställning till hur de ska agera.

– I princip har de hur länge som helst på sig, men jag bedömer att de misstänkta och advokaterna behöver åtminstone tre-fyra veckor på sig.

– Min ambition är, fortsätter Schoultz, att jag ska kunna ta beslut i åtalsfrågan så snabbt som möjligt. Det har visat sig vara ett mycket kontroversiellt ärende som jag vill bli av med så snabbt det bara går.

– Nu är det så att jag har många andra mål att jobba med, bland annat i Närke och Värmland och Lillhärdalsfallet har tagit orimligt lång tid och jag har varit utsatt för många påhopp för mitt agerande.
Mycket av detta har jag inte velat läsa, men jag måste ju svara på medias frågor när de hör av sig. Den sista tiden har det dock varit ganska lugnt från allmänheten när det gäller Lillhärdalsfallet.

I samband med att Åse Schoultz deltog i en vargmärkning i Tandsjöreviret ådrog hon sig för stark kritik inte minst från jägarhåll.

– Men för mig var det en mycket givande dag, där det handlade om samverkansfrågor och en dag som jag kan komma att ha nytta av i mitt dagliga arbete, säger hon.

När miljöåklagare Åse Schoultz deltog i en samverkansdag med märkning av de här vargarna i Tandsjöreviret fick hon stark kritik inte minst från jägarhåll. Foto: Privat

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser