SLU:s rektor kritisk till politikerutspel

Uppsala (JJ) Nu reagerar också ledningen vid Sveriges lantbruksuniversitet mot miljöpartisten Åsa Romsons utspel i EU-debatten. Rektor Lisa Sennerby Forsse säger i ett pressmeddelande att påstående saknar förankring och är kränkande mot forskarsamhället.

– SLU:s forskare skriver inte ”vinklade” rapporter på beställning. Åsa Romsons anklagelser är både befängda och äreröriga, och något som hela forskarsamhället borde reagera mot.

Det säger rektor för Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Lisa Sennerby Forsse i en kommentar till Miljöpartiets språkrör Åsa Romsons påståenden i onsdagens partiledardebatt i Riksdagen om bland annat den svenska vargpolitiken, att regeringen tvingat ”vissa forskare” att skriva ”vinklade” rapporter. Uttalandet upprörde vargforskarna vid SLU, däribland Olof Liberg, som betecknade uttalandet som direkt ärekränkande.

– Forskningen vid SLU bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Att regeringen beställer en forskningsrapport innebär inte att den kan diktera innehållet, det borde Åsa Romson veta.

– Att forskningsresultaten sedan inte överensstämmer med Åsa Romsons förväntningar är ingen ursäkt för att anklaga SLU:s forskare för oredlighet, säger Lisa Sennerby Forsse.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser