SLU:s rektor kritisk till politikerutspel

Uppsala (JJ) Nu reagerar också ledningen vid Sveriges lantbruksuniversitet mot miljöpartisten Åsa Romsons utspel i EU-debatten. Rektor Lisa Sennerby Forsse säger i ett pressmeddelande att påstående saknar förankring och är kränkande mot forskarsamhället.

– SLU:s forskare skriver inte ”vinklade” rapporter på beställning. Åsa Romsons anklagelser är både befängda och äreröriga, och något som hela forskarsamhället borde reagera mot.

Det säger rektor för Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Lisa Sennerby Forsse i en kommentar till Miljöpartiets språkrör Åsa Romsons påståenden i onsdagens partiledardebatt i Riksdagen om bland annat den svenska vargpolitiken, att regeringen tvingat ”vissa forskare” att skriva ”vinklade” rapporter. Uttalandet upprörde vargforskarna vid SLU, däribland Olof Liberg, som betecknade uttalandet som direkt ärekränkande.

– Forskningen vid SLU bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Att regeringen beställer en forskningsrapport innebär inte att den kan diktera innehållet, det borde Åsa Romson veta.

– Att forskningsresultaten sedan inte överensstämmer med Åsa Romsons förväntningar är ingen ursäkt för att anklaga SLU:s forskare för oredlighet, säger Lisa Sennerby Forsse.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser