SLU tror på jaktturism

Jaktturismen kan spela en viktig roll på landsbygden i norra Europa. Ett par rapporter som SLU medverkat i visar att god viltövervakning och goda relationer till det omgivande lokalsamhället är två förutsättningar för utveckling av en hållbar jaktturism.

– Det är viktigt för jaktturismföretagare att visa att de inte påverkar viltstammarna negativt med sin verksamhet, säger Fredrik Dahl, forskare vid institutionen för Vilt, fisk och miljö vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det har också betydelse om företagaren kan visa att jaktturismen bidrar till den lokala ekonomin i glesbygden, säger Fredrik Dahl i ett pressmeddelande.

Markägare, fritidsjägare, myndighetspersoner och jaktturismentreprenörer i norra Sverige är förvånansvärt eniga om förutsättningarna för utveckling av hållbar jaktturism. Alla ser den som en möjlighet för utveckling i glesbygden, men betonar att utvecklingen måste anpassas till andra intressenter till exempel lokala jägare.

Man är också eniga om att företagarna behöver vara välutbildade för att klara av att bedriva en verksamhet som ger nöjda kunder.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser