SLU tror på jaktturism

Jaktturismen kan spela en viktig roll på landsbygden i norra Europa. Ett par rapporter som SLU medverkat i visar att god viltövervakning och goda relationer till det omgivande lokalsamhället är två förutsättningar för utveckling av en hållbar jaktturism.

– Det är viktigt för jaktturismföretagare att visa att de inte påverkar viltstammarna negativt med sin verksamhet, säger Fredrik Dahl, forskare vid institutionen för Vilt, fisk och miljö vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det har också betydelse om företagaren kan visa att jaktturismen bidrar till den lokala ekonomin i glesbygden, säger Fredrik Dahl i ett pressmeddelande.

Markägare, fritidsjägare, myndighetspersoner och jaktturismentreprenörer i norra Sverige är förvånansvärt eniga om förutsättningarna för utveckling av hållbar jaktturism. Alla ser den som en möjlighet för utveckling i glesbygden, men betonar att utvecklingen måste anpassas till andra intressenter till exempel lokala jägare.

Man är också eniga om att företagarna behöver vara välutbildade för att klara av att bedriva en verksamhet som ger nöjda kunder.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser