SLU studerar vindkraftverks påverkan på kungsörnar

VÄSTERBOTTENS LÄN/VÄSTERNORRLANDS LÄN. Flera kungsörnsungar i norra Sverige får nu satellitsändare, detta görs för att forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ska kunna studera hur de påverkas av storskalig etablering av vindkraftverk.

Det är fem kungsörnsrevir i Västerbotten och Västernorrlands län som får besök av forskarna. 
– Vi kommer både att ringmärka ungen och sätta satellitsändare på den. Det är ganska vanligt att ringmärka kungsörnsungar, men att plocka ner dem från boet och sätta satellitsändare på dem är nytt, säger projektledare Tim Hipkiss vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö. 

Några av de aktuella reviren ligger i områden där det planeras för vindkraftverk. Genom sändarna kommer forskarna att kunna se hur kungsörnarna rör sig i reviren före och efter det byggts vindkraftverk. 
– Förhoppningsvis kommer vi att kunna identifiera kungsörnarnas favoritmiljöer. När vi väl har gjort det kan vi i framtiden rekommendera var man kan etablera vindkraftverk utan att det stör kungsörnarna, men också vilka områden som man ska undvika, säger Tim Hipkiss.

Till hösten kommer även vuxna kungsörnar att fångas in och få satellitsändare. 
Projektet finansieras av Naturvårdsverket, Energimyndigheten, Statkraft och Vattenfall. 
Det här rapporterar SLU på sin hemsida. 

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser