SLU: Skjut fler björnar i renskötselområdet

Kungsbacka (JJ) Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, föreslår att fler björnar skjuts i renskötselområdet. Forskarna pekar på att områdesinriktad – en jakt där man skjuter alla björnar i kalvningsområdet och angränsande områden – vore lämpligt .

Forskare föreslår att alla björnar i renarnas kalvningsområden, och närliggande områden tas bort. Foto: Istock

Det är Dagens Eko som rapporterar om SLU-rapporten. Bakgrunden är att många samebyar dignar under trycken av rovdjuren.

En forskningsstudie visade att björnar dödar långt fler renar än man tidigare trott. I ytterligare en studie försökte man hålla renkalvar inom hägn. Men då blev de lättare sjuka och Jens Frank, forskare vid Viltskadecenter, menar att renhägn är en dyr och arbetskrävande metod.

Områdesintriktad jakt skulle istället ge resultat, enligt forskningsrapporten. Den skulle innebär att alla björnar inom utpekade områden skjuts, även honor med ungar som annars är fredade.

Dyrare men mer rättvist

Forskarna föreslår också att samebyarna ska få ersättning för hur många björnar de har på sina marker. I dag ersätts samebyarna utefter hur stora arealer de förfogar över.

Ett sådant system skulle vara dyrare för staten men mer rättvist, enligt Jens Frank. Han har kommit fram till att staten ersätter endast en bråkdel av samebyarnas rovdjursskador.

Robert Franzén, vice ordförande i Rovdjursföreningen, tror inte att områdesinriktad jakt är ett lagligt sätt att skydda rennäringen från björnattacker.

Benny Jonsson, rovdjursansvarig i Idre Sameby, är positiv till SLU:s rapport.

– Det är ju helt skamligt av Sverige att man säger att vi har råd att ha rovdjur, och så ska enskilda näringar stå för kostnaderna, säger Benny Jonsson till Dagens Eko.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser