SLU-forskare märkte fransk varg

Vargforskare från Grimsö viltforskningsstation vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har bedövat och GPS-märkt varg i de franska alperna. Märkningen genomfördes med hjälp av en helikopter. SLU meddelar att det är den första vargen som märkts med denna metod utanför Norden. Projektet ska ge ökade insikter om vargarnas roll i ekosystemet.

Vargforskaren Per Ahlqvist och helikopterpiloten Ulf Grinde fick en inbjudan till nationalparken Mercantour i franska alperna för att fånga in varg. Den metod som används inom forskningsprojektet Skandulv för att fånga in vargar är unik för Europa.

Med hjälp av ett team på marken lokaliseras vargspår i snön. Sedan följer ett helikopterteam vargspåren för att lokalisera vargen och sedan skjuts den med bedövningspil. 
Ett helikopterteam består av pilot, skytt och vargspårare. 
Därefter kan man  sätta GPS-halsband på djuret. Forskarna lyckades bedöva en alfahona i en av flockarna på 2 500 meters höjd. 

Märkningen är en stor framgång för forskningsprogrammet Predators – Prey Rovdjur och byte som koordineras av den franska vilt- och jaktvårdsmyndigheten Office National de la Chasse et de la Faune Sauvage, i samarbete med forskningscentret Centre National de Recherches Scientifiques, det regionala jägarförbundet och nationalparken Mercantour.

Syftet med forskningsprogrammet är att få ny kunskap om vargstammens påverkan på populationerna av bytesdjur. Tidigare försök att fånga in och märka vargar har varit förknippade med svårigheter. 

De kommande veckorna kommer teamet från Grimsö att använda samma metod i Finland.
Grimsö viltforskningsstation ingår i institutionen för ekologi vid SLU och forskar bland annat kring rovdjur, bytesdjur och deras interaktion med människor och ekosystem.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser