Slipper trängas på årets ripjakt

Malmberget (JJ) De nya fjälljaktsreglerna gör att Mikael Burck ser fram emot årets ripjakt med extra tillförsikt. - Det ska bli roligt att komma till de gamla jaktställena utan att det är upptaget, säger Mikael Burck.

Mikael Burck ser fram emot att kunna jaga på sina gamla ställen, utan att behöva trängas med utländska jägare. Foto: Privat

Regeringen ändrade i rennäringsförordningen, så att människor som bor eller jobbar i Sverige har förtur i småviltsjakten i fjällen.

Från och med 25 augusti till 15 september i år har svenskar förtur.

– Det kommer att bli en avsevärd skillnad, kommenterar Mikael Burck.

”85 procent utländska bilar”

Företag som arrangerat jakter med utländska jägare har varit starkt kritiska. Men de lokala jägarna har välkomnat förändringen.

– Det var så det var tänkt när fjälljakten släpptes fri 1993, att allmänheten i Sverige skulle få jaga. Det var inte meningen att kommersiella företag skulle ta den mesta jakten, säger Mikael Burck.

Han är föder upp korthårig vorsteh i Ormkullens kennel och är djupt engagerad i fjälljakten.

– Tidigare år har man mötts av 85 procent utländska bilar när man kommit till parkeringen vid en helikopterplatta. Det har gjort att många svenska jägare avstått från fjälljakten, säger Michael Burck.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser