Slipper trängas på årets ripjakt

Malmberget (JJ) De nya fjälljaktsreglerna gör att Mikael Burck ser fram emot årets ripjakt med extra tillförsikt. - Det ska bli roligt att komma till de gamla jaktställena utan att det är upptaget, säger Mikael Burck.

Mikael Burck ser fram emot att kunna jaga på sina gamla ställen, utan att behöva trängas med utländska jägare. Foto: Privat

Regeringen ändrade i rennäringsförordningen, så att människor som bor eller jobbar i Sverige har förtur i småviltsjakten i fjällen.

Från och med 25 augusti till 15 september i år har svenskar förtur.

– Det kommer att bli en avsevärd skillnad, kommenterar Mikael Burck.

”85 procent utländska bilar”

Företag som arrangerat jakter med utländska jägare har varit starkt kritiska. Men de lokala jägarna har välkomnat förändringen.

– Det var så det var tänkt när fjälljakten släpptes fri 1993, att allmänheten i Sverige skulle få jaga. Det var inte meningen att kommersiella företag skulle ta den mesta jakten, säger Mikael Burck.

Han är föder upp korthårig vorsteh i Ormkullens kennel och är djupt engagerad i fjälljakten.

– Tidigare år har man mötts av 85 procent utländska bilar när man kommit till parkeringen vid en helikopterplatta. Det har gjort att många svenska jägare avstått från fjälljakten, säger Michael Burck.

AKTUELLT

Är förebyggande skyddsjakt laglig?

Jämtland (JJ) En principiellt viktigt ärende i rovdjursförvaltningen kommer nu upp i Kammarrätten. Frågan är om myndigheterna kan fatta beslut om skyddsjakt i förebyggande syfte.

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser