Skyddsjaktsbeslut överklagas av fiskare

HALLAND(JJ). Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på skarv överklagas av fiskare i Halland. Även om de fått tillstånd för skyddsjakt så menar fiskarna att det inte fungerar i praktiken, detta eftersom för få fiskare har jägarlicens och tillståndet medger inte att de tar med sig sjöfågeljägare i båtarna.

– Beslutet är oerhört märkligt. Ska du ägna dig åt jakt ska du använda dig av den absolut bästa kompetensen som finns. Det här är levande organismer och det är bara ”pang, bom, knall och fall” som gäller. Och där kan du inte sätta vem som helst, säger Viking Bengtsson som är ordförande för Hallandsfiskarna, till Sveriges Radio Hallandsekot.

Fiskarna hade egentligen velat ha generell skyddsjakt, men nu blir det i anslutning till bland annat näten. Men fiskarna menar att det blir svårt att genomföra den jakten och därför har man överklagat till Naturvårdsverket. 

Länsstyrelsen menar att skarven är för dåligt inventerad längs Hallandskusten och att fiskarna får ha tålamod tills det att fågeln har kartlagts bättre. 
Det här rapporterar Sveriges Radio Hallandsekot.

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser