Skyddsjaktsbeslut överklagas av fiskare

HALLAND(JJ). Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på skarv överklagas av fiskare i Halland. Även om de fått tillstånd för skyddsjakt så menar fiskarna att det inte fungerar i praktiken, detta eftersom för få fiskare har jägarlicens och tillståndet medger inte att de tar med sig sjöfågeljägare i båtarna.

– Beslutet är oerhört märkligt. Ska du ägna dig åt jakt ska du använda dig av den absolut bästa kompetensen som finns. Det här är levande organismer och det är bara ”pang, bom, knall och fall” som gäller. Och där kan du inte sätta vem som helst, säger Viking Bengtsson som är ordförande för Hallandsfiskarna, till Sveriges Radio Hallandsekot.

Fiskarna hade egentligen velat ha generell skyddsjakt, men nu blir det i anslutning till bland annat näten. Men fiskarna menar att det blir svårt att genomföra den jakten och därför har man överklagat till Naturvårdsverket. 

Länsstyrelsen menar att skarven är för dåligt inventerad längs Hallandskusten och att fiskarna får ha tålamod tills det att fågeln har kartlagts bättre. 
Det här rapporterar Sveriges Radio Hallandsekot.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser