Skyddsjaktsansökan på varg

Gävle(JJ) En ansökan om skyddsakt på varg i området kring Ockelbo utreds just nu. Begäran om skyddsjakt kommer efter att alltfler oskygga vargar observerats i området kring Ockelbo och Åmot.

Hittills i år har det gjorts 84 misstänkta observationer av varg i området. Misstänkta vargspår har till och med setts på en altan.

– Vargarna har skaffat rävbeteende. De är nyfikna och tar sig in i samhället för att jaga. Det här är första gången som jag ser att de jagat inne i byn, säger Torbjörn Svensson till Gefle Dagblad/gd.se.

Sara Sundin, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, arbetar just nu med en skyddsjaktsansökan på två vargar mellan Ockelbo och Åmot.
Beslut väntas i nästa vecka.
I ansökan framhålls det bland annat att vargarna är oskygga.
Det här rapporterar Gefle Dagblad/gd.se.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser