Skyddsjaktsansökan på varg

Gävle(JJ) En ansökan om skyddsakt på varg i området kring Ockelbo utreds just nu. Begäran om skyddsjakt kommer efter att alltfler oskygga vargar observerats i området kring Ockelbo och Åmot.

Hittills i år har det gjorts 84 misstänkta observationer av varg i området. Misstänkta vargspår har till och med setts på en altan.

– Vargarna har skaffat rävbeteende. De är nyfikna och tar sig in i samhället för att jaga. Det här är första gången som jag ser att de jagat inne i byn, säger Torbjörn Svensson till Gefle Dagblad/gd.se.

Sara Sundin, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, arbetar just nu med en skyddsjaktsansökan på två vargar mellan Ockelbo och Åmot.
Beslut väntas i nästa vecka.
I ansökan framhålls det bland annat att vargarna är oskygga.
Det här rapporterar Gefle Dagblad/gd.se.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser