Skyddsjakten på vargen i Värmland utökas

Kungsbacka (JJ) I går beslutade Länsstyrelsen Värmland på eget initiativ om skyddsjakt på en varg inom Karlstads, Filipstads, Kristinehamns och Storfors kommuner. Länsstyrelsen bedömer att det är en eller flera vargar i Kungskogenreviret som har angripit får vid flera tillfällen under 2014.

Länsstyrelsen bedömer att det föreligger risk för att allvarlig skada inträffar eller förvärras eftersom fem vargangrepp har skett inom sex månader inom reviret Kungsskogen.

Två av angreppen var dessutom mycket omfattande och flera av dem har skett innanför stängsel som borde ha haft en god eller mycket god rovdjursavvisande effekt.   Beslutet om skyddsjakt gäller under tidenfrån och med den 11 september 2014 till och med den 30 september 2014. Jakten är strikt reglerad. Länsstyrelsen utser jaktledare som i sin tur, efter samråd med Länsstyrelsen, utser de personer som får jaga med stöd av beslutet om skyddsjakt. Det område där tillstånd ges till skyddsjakt är avgränsat för att minska risken för att en annan vargindivid skjuts.   Under sommaren har det skett tre angrepp inom skyddsjaktsområdet som sträcker sig över Karlstads, Filipstads, Kristinehamns och Storfors kommuner. Två av angreppen skedde bakom ett femtrådigt stängsel.

Det senaste angreppet skedde i en hage med fyrtrådigt stängsel. Två av dessa angrepp var mycket omfattande, med 22 respektive 29 djur som dödades eller fick avlivas i samband med angreppen. Det har även skett två angrepp i Storfors kommun under våren som Länsstyrelsen bedömer har skett inom samma vargrevir som ovanstående. Det ena angreppet skedde bakom ett femtrådigt stängsel.

Detta rapporterar Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser