Skyddsjakten på vargen i Värmland utökas

Kungsbacka (JJ) I går beslutade Länsstyrelsen Värmland på eget initiativ om skyddsjakt på en varg inom Karlstads, Filipstads, Kristinehamns och Storfors kommuner. Länsstyrelsen bedömer att det är en eller flera vargar i Kungskogenreviret som har angripit får vid flera tillfällen under 2014.

Länsstyrelsen bedömer att det föreligger risk för att allvarlig skada inträffar eller förvärras eftersom fem vargangrepp har skett inom sex månader inom reviret Kungsskogen.

Två av angreppen var dessutom mycket omfattande och flera av dem har skett innanför stängsel som borde ha haft en god eller mycket god rovdjursavvisande effekt.   Beslutet om skyddsjakt gäller under tidenfrån och med den 11 september 2014 till och med den 30 september 2014. Jakten är strikt reglerad. Länsstyrelsen utser jaktledare som i sin tur, efter samråd med Länsstyrelsen, utser de personer som får jaga med stöd av beslutet om skyddsjakt. Det område där tillstånd ges till skyddsjakt är avgränsat för att minska risken för att en annan vargindivid skjuts.   Under sommaren har det skett tre angrepp inom skyddsjaktsområdet som sträcker sig över Karlstads, Filipstads, Kristinehamns och Storfors kommuner. Två av angreppen skedde bakom ett femtrådigt stängsel.

Det senaste angreppet skedde i en hage med fyrtrådigt stängsel. Två av dessa angrepp var mycket omfattande, med 22 respektive 29 djur som dödades eller fick avlivas i samband med angreppen. Det har även skett två angrepp i Storfors kommun under våren som Länsstyrelsen bedömer har skett inom samma vargrevir som ovanstående. Det ena angreppet skedde bakom ett femtrådigt stängsel.

Detta rapporterar Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser