Skyddsjakt vid björnidé

Korpilombolo (JJ) Korju sameby har fått tillstånd att skjuta en björn för att minska rovdjurstrycket i området. Björnen får skjutas vid åtel från mitten av april. Jakten ska bedrivas som åteljakt i kalvningsområdet Vittamaa-Pellonhuhta, en halv mil från närmaste bebyggelse.Korju sameby har högt rovdjurstryck - ett av de högsta i länet i förhållande till samebyns renantal.

Samebyn har förlorat 17-40 procent av de märkta renkalvarna sommartid under senaste sex åren. Förra året försvann 26 procent av kalvarna.
 Björnar förmodas göra största skadan men även många lodjur samt järv och kungsörn finns i området. Att höstjakten på björn inte gett resultat anses bland annat bero på contortaplanteringarna i området.

Även naturskyddsföreningen
I rovdjursgruppen som tillstyrkt skyddsjakten ingår Svenska samernas riksförbund, Skoglig samverkan, Lantbrukarnas riksförbund, Svenska jägareförbundet, Jägarnas riksförbund/Landsbygdens jägare samt Svenska naturskyddsföreningen.

Samebyn har begärt att få lägga ut fiskrens och trafikdödade renar som åtel. Man har även ansökt hos Naturvårdsverket om att få bedriva skyddsjakten under hela dygnet.
 Däremot har samebyn dragit tillbaka sin begäran att på skoter få transportera vapen till åtelplatsen, och att den skulle bevakas med webbkamera.

Hona med ungar undantagna
Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt gäller även om det skulle överklagas. Skyddsjakten får bedrivas perioden 15 april – 20 maj 2008. Jakten omfattar dock inte björnhona med ungar. De som får bedriva skyddsjakten är: Tomas Petäjävaara, Lars Patomella, Mattias Björnfot, Stig Lampinen och Leif Isaksson. 
Jakten får även bedrivas på annans jaktområde, men åtelplatsen ska vara besiktigad och godkänd av länsstyrelsens fältpersonal.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser