Skyddsjakt stoppad i Ljusdals kommun

Ljusdal(JJ) Skyddsjakten på en varg i Ljusdals kommun är stoppad. Länsstyrelsen beviljade tidigare skyddsjakt på varghonan i Prästskogsreviret, men flera organisationer överklagade beslutet och nu ska Naturvårdsverket ta ett slutligt beslut i ärendet nästa vecka.

Länsstyrelsen beviljade ansökan om skyddsjakt efter att flera hunder attackerats i omårdet.
Meningen var att jakten skulle börja den 9 januari och genomföras av länsstyrelsen.
Det här rapporterar Ljusdals-Posten/helahalsingland.se.

Enligt överklagan så finns det en risk att den genetiskt viktiga Galvenhannen kan skadas av jakten.
–  Det här är kanske sista chansen för varghanen från Galvenreviret att få valpar. Och att ta bort tiken för honom utgör en uppenbar risk för honom att inte få valpar, säger Jan Bergstam, på Svenska Rovdjursföreningen, till Ljusdals-Posten/helahalsingland.se.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser