Skyddsjakt sökt i Jangenreviret!

Jägareförbundet i Värmland har ansökt om skyddsjakt på två vargar inom Jangenreviret.

 
Jägareförbundet Värmland har skickat en ansökan om skyddsjakt på två vargar till Naturvårdsverket. Ansökan avser två vargar i det sk.  Jangenreviret. 

– I väntan på förvaltande jakt på varg i länet, enligt nyligen antaget riksdagsbeslut, måste skador åtgärdas där de uppstår och i närtid, säger Lennart Johannesson, ordf. Jägareförbundet Värmland.

Jägareförbundet Värmland söker på nytt skyddsjakt på 2 vargar i Jangenreviret efter senaste tidens skador på får och hundar. Varg har även förföljt en kvinna med hund som tvingats söka skydd i ett hus.

Värmland är kraftigt drabbad av vargangrepp på tamdjur. Den förhållandevis höga koncentrationen av varg i länet får konsekvenser som att flera hundar och får dödas eller attackeras av vargar. Värmland har inga platser längre där man kan säga att risken för vargangrepp är obefintligt.

Djurhållning och jakt med hund har minskat kraftigt vilket drabbar markägare och arrendatorer, som inte kan utnyttja en förnyelsebar resurs lika tidigare.  

– Jangenreviret har haft vargangrepp i flera år och dessa har inte upphört. Därför är det rimligt att man nu åtgärdar problemet med skyddsjakt, säger Roland Kylen, rovdjursansvarig vid Jägareförbundet Värmland. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser