Skyddsjakt på varg i Svärdsjö

Svärdsjö (JJ) Länsstyrelsen i Dalarna beviljar skyddsjakt på en varg i området kring Svärdsjö utanför Falun. Tre får har attackerats och en katt har fallit offer för vargen.

– En ensam varg har även observerats i centrala delarna av samhället och den samlade bilden gör att vi har tagit ett skyddsjaktsbeslut, säger Marie Edvall, vilthandläggare vid Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

På fredagskvällen blev också en familj vittne till hur en varg tog familjens katt. Attacken skedde också i trakterna kring Falun.

– Det finns cirka 60 hus i byn och vi bor i ena änden. Vargen har bara varit cirka fem meter från vår husknut, säger kattens ägare, Erik Johansen, till Dalarnas tidningar.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser