Skyddsjakt på varg i Sjundareviret

Gnesta (JJ) En varg får skyddsjagas i Sjundareviret. Detta beslutade Länsstyrelsen i Stockholms län i dag. Orsaken är att undvika skador på tamboskap i området. Förra sommaren dödades en stor mängd får av vargarna i reviret.

Området där skyddsjakten får bedrivas markerat i blått. Inom de röda områdena är jakten inte tillåten. Illustration: Länsstyrelsen.

– Länsstyrelsen bedömer att det finns en stor risk att fårbesättningarna i skyddsjaktsområdet utsätts för vargangrepp när de nu släpps ut på bete. Länsstyrelsen ser i nuläget inga andra möjliga lösningar för att förhindra allvarlig skada, säger Göran Åström som är miljödirektör på Länsstyrelsen.

Skyddsjaktsområdet begränsas av länsgränsen i söder och väster, gränsen mellan Södertälje och Nykvarns kommuner i norr, i öster Nykvarnsvägen fram till E4:an samt E4:an till länsgränsen. Naturreservaten Stora Envättern, Vattgruvsmossen, Stora Alsjön, Skogstorp, Grottberget och Moraåns dalgång är undantagna från skyddsjaktsområdet.

Skyddsjakten sker på initiativ av Länsstyrelsen, som också utser jaktledare, skriver Länsstyrelsen på sin hemsida.

AKTUELLT

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

Annonser