Skyddsjakt på varg i Saxdalen

Dalarna(JJ) Det blir skyddsjakt på en varg i Saxdalen, utanför Ludvika. Däremot avslår länsstyrelsen två olika ansökningar om skyddsjakt på varg i Insjön.

– Det rör sig om olika typer av vargproblem, säger Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna, i ett pressmeddelande.

I Saxdalen har flera vargar vid upprepade tillfällen rört sig nära samhället.
– Vi anser att skyddsjakt är den lämpligaste lösningen på de problem som uppstått i och omkring Saxdalen. Vi har fått rapporter om oskyggt beteende under en längre tid, och i flera närliggande samhällen. Skyddsjakt skulle kunna ha en stor skrämseleffekt på eventuellt kvarvarande vargar. Vi har därför valt att bevilja jakt på en varg i området, säger Fredrik Dalerum.

Den ena ansökningen från Insjön rör vargangrepp på får och den andra rör en grupp närgångna vargar. Ingen av dessa ansökningar beviljas.
– Vi har stor förståelse för den oro som de vargar skapat som uppehållit sig nära ett bostadshus. De rapporter vi har fått in tyder dock inte på ett tillräckligt tydligt upprepat beteende för att vi ska kunna bevilja skyddsjakt. En annan faktor som spelar in är husets tämligen isolerade läge, säger Fredrik Dalerum.

När det gäller fårangreppen gör länsstyrelsen bedömningen att möjligheten till förebyggande åtgärder inte har uttömts helt. Länsstyrelsen fortsätter att bevaka situationen i Insjön för att undvika att ytterligare problem uppstår.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser