Skyddsjakt på varg i Saxdalen

Dalarna(JJ) Det blir skyddsjakt på en varg i Saxdalen, utanför Ludvika. Däremot avslår länsstyrelsen två olika ansökningar om skyddsjakt på varg i Insjön.

– Det rör sig om olika typer av vargproblem, säger Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna, i ett pressmeddelande.

I Saxdalen har flera vargar vid upprepade tillfällen rört sig nära samhället.
– Vi anser att skyddsjakt är den lämpligaste lösningen på de problem som uppstått i och omkring Saxdalen. Vi har fått rapporter om oskyggt beteende under en längre tid, och i flera närliggande samhällen. Skyddsjakt skulle kunna ha en stor skrämseleffekt på eventuellt kvarvarande vargar. Vi har därför valt att bevilja jakt på en varg i området, säger Fredrik Dalerum.

Den ena ansökningen från Insjön rör vargangrepp på får och den andra rör en grupp närgångna vargar. Ingen av dessa ansökningar beviljas.
– Vi har stor förståelse för den oro som de vargar skapat som uppehållit sig nära ett bostadshus. De rapporter vi har fått in tyder dock inte på ett tillräckligt tydligt upprepat beteende för att vi ska kunna bevilja skyddsjakt. En annan faktor som spelar in är husets tämligen isolerade läge, säger Fredrik Dalerum.

När det gäller fårangreppen gör länsstyrelsen bedömningen att möjligheten till förebyggande åtgärder inte har uttömts helt. Länsstyrelsen fortsätter att bevaka situationen i Insjön för att undvika att ytterligare problem uppstår.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser