Skyddsjakt på varg i Markaryd och Älmhult

Markaryd (JJ) Länsstyrelsen har sagt ja till skyddsjakt på den varg som den senaste tiden har dödat djur hos fårägare i både Markaryds och Älmhults kommuner.

Tillståndet att skjuta vargen gäller från och med den åttonde september och till och med 22 september i ett område som omfattar en triangel mellan Traryd, Markaryd och Älmhult. ”Länsstyrelsen bedömer att det saknas andra lämpliga lösningar än skyddsjakt i nuläget”, konstaterar man i motiveringen till beslutet.  

Det var i början av augusti som det upptäcktes att en varg dödat får i Vittsjötrakten. Den 21 augusti påträffades två döda får i Markaryd och sista helgen i augusti var det dags igen. Länsstyrelsens besiktningsman konstaterade att de två djur som en fårägare i Årbohult vid Hallaryd hittat döda i sin hage också dödats av varg.  

– Jag vill berömma länsstyrelsens handläggning av det här ärendet, det visar att de förstår problematiken och att de ser till företagare och boende på landsbygden, säger Lars-Ove Johansson, ordförande för LRF Sydost, till tidningen Smålänningen.

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Annonser