Skyddsjakt på varg avslås

Ansökan om att få genomföra skyddsjakt på en varg i Fulufjällsreviret, har avslagits av Naturvårdsverket. Även Vildskadecenter och länsstyrelsen i Dalarna har rekommenderat avslag, uppger Sveriges Radio.

Det var sedan ett stort antal får dödats av en varg norr om Sörsjön i juni, som det ansöktes om skyddsjakt. Ytterligare ett antal får har blivit dödade av rovdjur, men det har där inte klarlagts om det skett av varg.
Naturvårdsverket anser att skadorna är i en omfattning som kan väntas vid en vargetablering och att det heller inte går att identifiera några speciella vargar det här egentligen handlar om. För att förhindra ytterligare angrepp föreslås att stängslen i området utökas.

4 kommentarer

 • -Om nu inte?
  Synd att det inte hände i Sörmland för där hade det blivit skyddsjakt direkt! Förstår inte det där verket att snart kokar det över hos landsbyggsfolket!

 • Tragiskt Naturvårdsverket
  Att 98% av de fast boende i Sörsjön inte vill ha varg i sitt närområde tycks inte NVV ta någon hänsyn till alls. Men vad var att vänta. NVV är ju fortfarande tveksam till att mygghelvetet i södra dalälven skall åtgärdas, en plåga för både människor och djur. Att både kemikalieinspektionen och regeringen har sagt ja medför inte att det finns någon självrannsakan hos NVV, de är fortfarande tveksamma till att bekämpa myggen. Nej, livskvalitet för de boende i vargområden är inget argument som de beslutande på NVV och Lst eller rådgivarna på viltskadecentret tar till sig, ej heller anhängare av SRF har någon empati för de deabbade. Det är endast en teknisk fråga, bygg stängsel runt allt som behöver skyddas är deras patentlösning.

 • Det var väntat
  Att inte myndigheterna skulle bifalla skyddsjakt var ingen större skräll.
  Det kommer inte heller vara ngn större skräll att Vi jägare fortsättningsvis inte kommer att hörsamma några som helst beslut ifrån deras sida. Nu har det uppstått en situation där det är Vi mot Dom, tråkigt men sant.
  30-06

 • skyddsjakt ?
  Varför göra sig besvär att söka skyddsjakt på varg som tar får.
  Det är ju bara att sätta sig på pass i närheten av fåren och skjuta den varg som kommer in i hagen, fullt tillåtet.
  Förr eller senare är vargen där igen, var så säkra.

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser