Skyddsjakt på varg

Västernorrland(JJ) Länsstyrelsen i Västernorrland fattade under tisdagen beslut om skyddsjakt på en varg. Det handlar om den varg som finns i området väster om Edsele.

Bland annat har DNA-analyser av spillning gjorts, resultatet visar att det är samma varg som förra vinterm orsakade problem för renskötseln i området. Nu befarar man fortsatta problem för renskötseln.

Eftersom vargen rör sig över ett stort område så kommer den i kontakt med renhjordar på flera platser. På grund av detta har länsstyrelsen i Jämtlands län också tagit beslut om skyddsjakt på samma varg.

Vargen är av skandinaviskt ursprung och anses därför inte lika genetiskt viktig som en invandrad varg.
Och med tanke på de problem som Ohredahke sameby beräknas få om vargen blir kvar i området, eftersom de inte kan flytta renarna till annat område, så bedömer länsstyrelsen att skyddsjakt är den enda lämpliga lösningen.
Det här meddelar Länsstyrelsen Västernorrland på sin hemsida.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser