Skyddsjakt på varg

Västernorrland(JJ) Länsstyrelsen i Västernorrland fattade under tisdagen beslut om skyddsjakt på en varg. Det handlar om den varg som finns i området väster om Edsele.

Bland annat har DNA-analyser av spillning gjorts, resultatet visar att det är samma varg som förra vinterm orsakade problem för renskötseln i området. Nu befarar man fortsatta problem för renskötseln.

Eftersom vargen rör sig över ett stort område så kommer den i kontakt med renhjordar på flera platser. På grund av detta har länsstyrelsen i Jämtlands län också tagit beslut om skyddsjakt på samma varg.

Vargen är av skandinaviskt ursprung och anses därför inte lika genetiskt viktig som en invandrad varg.
Och med tanke på de problem som Ohredahke sameby beräknas få om vargen blir kvar i området, eftersom de inte kan flytta renarna till annat område, så bedömer länsstyrelsen att skyddsjakt är den enda lämpliga lösningen.
Det här meddelar Länsstyrelsen Västernorrland på sin hemsida.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser