Skyddsjakt på två vargar

Gävleborgs län(JJ) Det har beviljats skyddsjakt på två vargar inom reviret Åmot/Ockelbo i Ockelbo kommun. Detta har länsstyrelsen tagit beslut om .

Skyddsjakten får bedrivas mellan den 23 mars och den 20 april.
Länsstyrelsen har fått in två ansökningar om skyddsjakt, på grund av oskygga vargar i området.
Länsstyrelsen är säker på att vargarna hör till reviret Åmot/Ockelbo.

– Eftersom rådjuren i området runt Åmot/Ockelbo gärna vistas i det öppna jordbrukslandskapet under vintersäsongen, innebär det att vargarna lockas dit. Omständigheten att vargarna inte stöter på några fiender i bebyggelsen, samtidigt som de får belöning i form av mat, medför att deras beteende riskerar att befästas och förstärkas. En sådan trend har redan kunnat observeras eftersom vargarna nu oftare och med ökad oskygghet besöker bebyggelsen i jämförelse med föregående år, säger Sara Sundin, som arbetar på länsstyrelsen, i en kommentar på Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida.

Hon konstaterar att det inte är bra när vargarna allt oftare befinner sig nära människor i området. Och hon påpekar att deras oskygghet för människor ökat.
Vargarnas närvaro har påverkat de boende i området på flera sätt, bland annat genom att flera föräldrar inte vågar låta barnen gå själva till dagis.

Länsstyrelsen ser inga alternativa lösningar till skyddsjakt.
Det här meddelar Länsstyrelsen Gävleborg på sin hemsida.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser