Skyddsjakt på två vargar

Gävleborgs län(JJ) Det har beviljats skyddsjakt på två vargar inom reviret Åmot/Ockelbo i Ockelbo kommun. Detta har länsstyrelsen tagit beslut om .

Skyddsjakten får bedrivas mellan den 23 mars och den 20 april.
Länsstyrelsen har fått in två ansökningar om skyddsjakt, på grund av oskygga vargar i området.
Länsstyrelsen är säker på att vargarna hör till reviret Åmot/Ockelbo.

– Eftersom rådjuren i området runt Åmot/Ockelbo gärna vistas i det öppna jordbrukslandskapet under vintersäsongen, innebär det att vargarna lockas dit. Omständigheten att vargarna inte stöter på några fiender i bebyggelsen, samtidigt som de får belöning i form av mat, medför att deras beteende riskerar att befästas och förstärkas. En sådan trend har redan kunnat observeras eftersom vargarna nu oftare och med ökad oskygghet besöker bebyggelsen i jämförelse med föregående år, säger Sara Sundin, som arbetar på länsstyrelsen, i en kommentar på Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida.

Hon konstaterar att det inte är bra när vargarna allt oftare befinner sig nära människor i området. Och hon påpekar att deras oskygghet för människor ökat.
Vargarnas närvaro har påverkat de boende i området på flera sätt, bland annat genom att flera föräldrar inte vågar låta barnen gå själva till dagis.

Länsstyrelsen ser inga alternativa lösningar till skyddsjakt.
Det här meddelar Länsstyrelsen Gävleborg på sin hemsida.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser