Skyddsjakt på sjundarevirvarg får fortsätta

Stockholm (JJ) Förvaltningsrätten i Stockholm avslår överklagan av skyddsjakten på Sjundarevirsvargen. Beslutet om skyddsjakt är enligt domstolen välgrundat.

Fyra organisationer hade överklagat beslutet om skyddsjakt på en varg i Sjundareviret. De har bland annat anfört att markägaren inte har genomfört några åtgärder för att skydda sina får mot vargangrepp samt att det rör sig om tre genetiskt värdefulla vargar.

Förvaltningsrätten anser att upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för arten inte försvåras om en av dessa vargar skjuts. En skyddsjakt kan vidare antas hindra att allvarlig skada uppkommer.

Vidare skriver Förvaltningsrätten att det inte är möjligt att på kort sikt genomföra permanenta förebyggande åtgärder för att skydda fåren. Beslutet anses proportionerligt vid en avvägning mellan intressena av att förhindra allvarlig skada och att skydda vargstammen.

Skyddsjakten får fortgå fram till och med den 10 juni, skriver Förvaltningsrätten i pressmeddelande.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser