Skyddsjakt på sjundarevirvarg får fortsätta

Stockholm (JJ) Förvaltningsrätten i Stockholm avslår överklagan av skyddsjakten på Sjundarevirsvargen. Beslutet om skyddsjakt är enligt domstolen välgrundat.

Fyra organisationer hade överklagat beslutet om skyddsjakt på en varg i Sjundareviret. De har bland annat anfört att markägaren inte har genomfört några åtgärder för att skydda sina får mot vargangrepp samt att det rör sig om tre genetiskt värdefulla vargar.

Förvaltningsrätten anser att upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för arten inte försvåras om en av dessa vargar skjuts. En skyddsjakt kan vidare antas hindra att allvarlig skada uppkommer.

Vidare skriver Förvaltningsrätten att det inte är möjligt att på kort sikt genomföra permanenta förebyggande åtgärder för att skydda fåren. Beslutet anses proportionerligt vid en avvägning mellan intressena av att förhindra allvarlig skada och att skydda vargstammen.

Skyddsjakten får fortgå fram till och med den 10 juni, skriver Förvaltningsrätten i pressmeddelande.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vargdrabbad matte berättar om attacken

Vallentuna (JJ) Ann-Margret Neikter berättar nu i media hur det gick till när hennes cavalier king charles spaniel blev tagen av varg. – I ögonblicket jag vände mig om och tittade ner, bet den Lacey i nacken, berättar hon för Mitt i hela Stockholm.

Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Annonser