Skyddsjakt på sälar i Blekinge

Uppskattningsvis finns 30 000 gråsälar och 5 000 knubbsälar i Östersjön. Nu ska 400 av dem skyddsjagas efter beslut av Naturvårdsverket. Yrkesfiskarna vill skjuta betydligt fler - och organisationer som Djurens rätt avsevärt färre.

Trycket från yrkesfiskarna har fått Naturvårdsverket att höja årets kvot med 80 djur, samt lätta på reglerna. I år tillåts utökad skyddsjakt från båt även för de jägare som inte är yrkesfiskare.

I Blekinge sökte förra året 60 drabbade fiskare statliga ersättningar. Totalt i Sverige betalades ut drygt 30 miljoner kronor i ersättningar för sälskador.

Blekinges totala kvot, den alltså första (tidigare har bara enskilda drabbade tillåtits jakt, efter särskilt beslut av länsstyrelsen), är femton gråsälar, från Torhamn och utmed hela sydkusten.

Jakten börjar annars den 16 april och pågår året ut.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser