Skyddsjakt på sälar i Blekinge

Uppskattningsvis finns 30 000 gråsälar och 5 000 knubbsälar i Östersjön. Nu ska 400 av dem skyddsjagas efter beslut av Naturvårdsverket. Yrkesfiskarna vill skjuta betydligt fler - och organisationer som Djurens rätt avsevärt färre.

Trycket från yrkesfiskarna har fått Naturvårdsverket att höja årets kvot med 80 djur, samt lätta på reglerna. I år tillåts utökad skyddsjakt från båt även för de jägare som inte är yrkesfiskare.

I Blekinge sökte förra året 60 drabbade fiskare statliga ersättningar. Totalt i Sverige betalades ut drygt 30 miljoner kronor i ersättningar för sälskador.

Blekinges totala kvot, den alltså första (tidigare har bara enskilda drabbade tillåtits jakt, efter särskilt beslut av länsstyrelsen), är femton gråsälar, från Torhamn och utmed hela sydkusten.

Jakten börjar annars den 16 april och pågår året ut.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser