Skyddsjakt på lodjur i Kalmar

Kalmar (JJ) Efter 12 stycken attacker mot tamdjur beslutar nu länsstyrelsen i Kalmar om skyddsjakt på lodjur.

Den 19 januari togs beslutet om jakt på ett skadegörande lodjur. (Foto:iStock)

Mellan den 30 september och den 29 november skedde sju stycken angrepp mot får och getter, i Torsås, Emmaboda, Nybro och Kalmar kommun. Efter en undersökning av länsstyrelsen kunde det konstateras att samtliga angrepp gjorts av lodjur. Även i år har ytterligare fem angrepp av lodjur skett inom samma områden.

De djurägare som drabbats av attackerna har tillsammans med länsstyrelsen arbetat med akuta förebyggande åtgärder, för att skydda tamdjuren.

Enligt länsstyrelsens bedömning finns det inte någon annan lämplig lösning än skyddsjakt, för att lösa problemet. De anser att det inte påverkar lodjursstammens fortsatta liv i Kalmar län eller Sverige, att godkänna skyddsjakt på ett attackerande lodjur, skriver Östra Småland.

 

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser