Skyddsjakt på lodjur i Halland

Halland(JJ) Naturvårdsverket säger ja till skyddsjakt på ett lodjur i Halland som dödat flera får.

Fem fårbesättningar har angripits och resultatet hittills är åtta dödade får.
På grund av de omfattande skadorna och risken för ytterligare skador så beviljas nu skyddsjakt.

Naturvårdsverket menar att fårägarna försökt förhindra skador genom förebyggande åtgärder, detta har dock inte lyckats.
–  Eftersom lodjuret är försedd med sändare vet vi att det är samma individ som begått angreppen. Det är ett lodjur som verkar ha specialiserat sig på får och vi gör bedömningen att det finns fortsatt risk för allvarlig skada, säger Lars Plahn, handläggare för jaktbeslut på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser