Skyddsjakt på hungriga älgar

GISEBO (JJ). Länsstyrelsen har beviljat en fruktodlare i Gisebo, utanför Jönköping, skyddsjakt på två älgar. Anledningen är att älgarna tuggar på hans äppelträd, något som blir ekonomiskt ohållbart för honom. Dessutom utgör älgarna en viss trafikfara.

Fruktodlaren i Gisebo har tröttnat på att älgarna äter på hans äppelträd. Men det är ovanligt att en privat markägare ansöker och får tillstånd för skyddsjakt. 
-Vi är överhuvudtaget väldigt restriktiva med skyddsjakt, speciellt av älg men här har markägaren specificerat problemet och motiverat med att det blir ekonomiskt ohållbart för honom, säger viltvårdshandläggare Ingemar Sjöberg på länsstyrelsen till Jnytt.se.
-Älgen utgör också viss trafikfara och sammantaget blir det en situation som man finner oacceptabel.

Beslutet om skyddsjakt har föregåtts av en längre dialog mellan länsstyrelsen och markägaren. 
-Ansökan gällde fem älgar men vi har gett tillstånd för att skjuta två stycken, påpekar Ingemar Sjöberg.
Han förklarar också att om någon älg fälls så ska den slaktas, pengarna som den ger ska gå till länets viltvårdsfond.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser