Skyddsjakt på gråsälar

Naturvårdsverket ger tillstånd till skyddsjakt på 170 gråsälar fördelat på länen längs Östersjön från Östergötlands län och norrut. Det är oförändrat antal från i fjol, men jaktområdena i fyra län har utökats. Samtidigt fördelar Naturvårdsverket 17 miljoner till länsstyrelserna för de sälskador som yrkesfisket drabbas av.

— Det enda långsiktigt säkra sättet att skydda yrkesfisket mot skador är att utveckla sälsäkra fiskemetoder och fiskeredskap. Men vi gör bedömningen att viss skyddsjakt behövs för att minska konflikten mellan sälarna och fiskerinäringen, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Det finns idag cirka 22 000 gråsälar i Östersjön. Antalet ökar för varje år. Skadorna på yrkesfisket av gråsäl är cirka 55 miljoner kronor per år, enligt Fiskeriverket. Naturvårdsverket har totalt 37,8 miljoner kronor till att förebygga och ersätta viltskador och av dessa medel går 17 miljoner till sälskador. Tidigare i år har 4,9 miljoner kronor fördelats i bidrag till förebyggande åtgärder.

— Det finns idag bättre redskap för främst lax- och sikfisket. Sälarna har svårare att komma åt fångsten i de nya redskapen, säger Per Risberg, handläggare av sälfrågor.

Skyddsjakten tillåts från 16 april till årets slut. Naturvårdsverket har godkänt länsstyrelsernas önskemål om utökade jaktområden i fyra län: Östergötland, Södermanlands, Uppsala, samt Västerbottens län. Där blir jakt tillåten i princip hela kuststräckan utom i skyddade områden och platser där sälarna räknas.

Naturvårdsverket ändrar i år inte villkoren för jakten att sälar endast får skjutas från land, men skall utreda möjligheterna att skjuta skadegörande individer av säl från båt.

I fjol sköts 83 av 170 sälar. I år tillåts skyddsjakt i Norrbottens län på 36 sälar, Västerbotten 18, Västernorrlands 14, Gävleborgs 34, Uppsala 20, Stockholms 23, Södermanlands 10 samt Östergötlands län 15 sälar.

Fördelningen av ersättningen till sälskador är 2,77 miljoner till Norrbottens län, 1,55 miljoner Västerbotten, 1,55 miljoner Västernorrland, 1,26 miljoner Gävleborg, 1,4 miljoner Uppsala, 540 000 Stockholm, 460 000 Södermanland, 310 000 Östergötland, 1,56 Kalmar, 420 000 Gotland, 750 000 Blekinge 750 000 Skåne, 680 000 Halland samt 1,26 miljoner kronor till Västra Götalands län.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser