Skyddsjakt på gråsäl i Blekinge

Naturvårdsverket har gett tre yrkesfiskare tillstånd till skyddsjakt på totalt 9 gråsälar i västra Blekinge. Skadorna på fisket i Blekinge gäller främst krok- och garnfisket efter torsk.

 
De tre yrkesfiskarna har fått tillstånd att jaga från båt. De lägger ut sina garn till havs och kan därför inte fälla de sälar som åstadkommer skada från land.

Ett villkor för jakt från båt är att jägarna har gått den särskilda utbildningen i säljakt. Yrkesfiskarna kan anlita jägare om de själva inte jagar.
 
Ingen jakt på knubbsäl
Naturvårdsverket anser att det är viktigt att värna den lilla knubbsälsstammen i Östersjön. Den finns bland annat i östra Blekinge och alla tillstånden till skyddsjakt gäller västra Blekinge. Ingen jakt tillåts i östra delen från länsgränsen till Torhamns udde och vid Utklippan.
 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser