Skyddsjakt på Gimmenvargar diskuteras

Dalarna (JJ) Blir det skyddsjakt på varg i Gimmenreviret? Den frågan diskuterar just nu Länsstyrelsen i Dalarnas län. Hittills är skadebilden stor, men i reviret återfinns också genetiskt värdefull varg.

Marie Edvall, rovdjurshandläggare berättar för Jaktjournalen att Länsstyrelsen just nu håller på att ta ställning till den skyddsjaktsansökan som lämnats in kring skyddsjakt på de vargar som rivit och dödat en större mängd tamboskap den senaste tiden.

– Eftersom det finns en F1:a i reviret är det extra viktigt att vända på alla stenar och se olika åtgärder. Genetiskt viktiga vargar är inte undantagna skyddsjakt men det är viktigt att ett beslut är välunderbyggt, säger hon.

Under sommarmånaderna har får attackerats mellan Insjön och Sågmyra. Senast i helgen inträffade två attacker och ett trettiotal får dödades.

Jaktjournalen återkommer så fort ett beslut fattas.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser