UPPDATERAD: Skyddsjakt på Gimmenvarg överklagad

Dalarna (JJ) Det dröjde inte länge innan gårdagens skyddsjaktsbeslut överklagades. Bakom överklagandena står bland annat vargvärnarorganisationen Wolf Association Sweden, som kräver omedelbar inhibition.

I går eftermiddag tillkännagav Länsstyrelsen i Dalarnas län att det blir skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret. Om möjligt ska den genetiskt värdefulla alfahannen undvikas att skjutas. Jakten måste ske i direkt anslutning till hagar med betande djur i det område där de tidigare attackerna skett.

Wolf Association Sweden (WAS) skrev redan i går kväll ihop en överklagan av beslutet. Organisationen menar att vargstammen i Sverige än så länge inte uppnått gynnsam bevarandestatus och att de genetiskt värdefulla vargarna är mycket viktiga i nuläget. Vidare skriver de i överklagan att risken finns att valparna kommer bli problemdjur när något av föräldradjuren skjuts bort. Dessutom menar WAS att fårägarna i området inte gjort några insatser alls för att skydda sina får mot nya angrepp.

WAS kräver att skyddsjakten omedelbart inhiberas och insatser till korrekt stängsling genomförs.

Utöver WAS har även Svenska Rovdjursföreningen samt en enskild person överklagat Länsstyrelsens beslut. Det är nu upp till Naturvårdsverket att besluta om begärd inhibition ska bifallas i väntan på prövning.

Uppdatering kl: 18:16
Naturvårdsverket har idag sedan de mottagit överklaganden på Länsstyrelsens beslut valt att inte bevilja inhibition. Skyddsjakten kan där med påbörjas den 29 augusti som planerat i väntan på Naturvårdsverkets prövning av beslutet. Detta meddelande Naturvårdsverket nyss i ett pressmeddelande.

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser