UPPDATERAD: Skyddsjakt på Gimmenvarg överklagad

Dalarna (JJ) Det dröjde inte länge innan gårdagens skyddsjaktsbeslut överklagades. Bakom överklagandena står bland annat vargvärnarorganisationen Wolf Association Sweden, som kräver omedelbar inhibition.

I går eftermiddag tillkännagav Länsstyrelsen i Dalarnas län att det blir skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret. Om möjligt ska den genetiskt värdefulla alfahannen undvikas att skjutas. Jakten måste ske i direkt anslutning till hagar med betande djur i det område där de tidigare attackerna skett.

Wolf Association Sweden (WAS) skrev redan i går kväll ihop en överklagan av beslutet. Organisationen menar att vargstammen i Sverige än så länge inte uppnått gynnsam bevarandestatus och att de genetiskt värdefulla vargarna är mycket viktiga i nuläget. Vidare skriver de i överklagan att risken finns att valparna kommer bli problemdjur när något av föräldradjuren skjuts bort. Dessutom menar WAS att fårägarna i området inte gjort några insatser alls för att skydda sina får mot nya angrepp.

WAS kräver att skyddsjakten omedelbart inhiberas och insatser till korrekt stängsling genomförs.

Utöver WAS har även Svenska Rovdjursföreningen samt en enskild person överklagat Länsstyrelsens beslut. Det är nu upp till Naturvårdsverket att besluta om begärd inhibition ska bifallas i väntan på prövning.

Uppdatering kl: 18:16
Naturvårdsverket har idag sedan de mottagit överklaganden på Länsstyrelsens beslut valt att inte bevilja inhibition. Skyddsjakten kan där med påbörjas den 29 augusti som planerat i väntan på Naturvårdsverkets prövning av beslutet. Detta meddelande Naturvårdsverket nyss i ett pressmeddelande.

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser